Vårsolen kan vara både vacker och farlig för våra växter. När snön ligger tungt och vädret växlar mellan varmt och kallt är det viktigt att skydda växterna.

Skydda stammen

Speciellt unga växter är känsliga för tjältorka, en köldskada som uppstår när vatten från växterna avdunstar från barren och bladen samtidigt som det inte går att suga upp vatten från den frusna jorden. För att skydda växterna bör du använda ett material som andas så som skuggväv eller juteväv. Du kan även använda fårullsmatta av ren fårull som lindas runt stammen på yngre träd och uppstammade buskar för skydd mot vind och frost. Tänk på att även nyplanterade fruktträd kan behöva skydd.

Tjälltorka

När marken har tinat upp är det viktigt att ta bort skyddet och vattna växterna om jorden är torr. Eventuella skador blir nu synliga och i de flesta fall kan de begränsade till en del av växten, som du då kan klippa bort. Det är viktigt att tänka på skyddet för våra växter under vårsolen för att förhindra tjältorka och skador. Använd material som andas och skydda stammen på nyplanterade fruktträd och växter i soliga och blåsiga lägen. När marken har tinat upp och faran är över, ta bort skyddet och vattna växterna.

Fårullsmatta – för skydd och värme

För att marken ska hålla värme och dessutom skyddas från vårsolen kan du använda dig av fårullsmatta. Mattan passar utmärkt att använda sig av till odlingar i kruka och stammen på yngre träd. Linda mattan några varv runt krukan eller stammen för optimal värme. Den går även att använda som marktäckare runt odlingar och buskar. Fårullsmattan är tillverkad av 100% naturlig fårull i Europa.