Rectangle 3 Created with Sketch.

Skydd mot vårsolen

Inför vintern är det bra att lägga ett skydd över växterna i trädgården.

Skydd mot vårsolen

Det hjälper växterna när snön ligger tungt, när det växlar mellan varmt och kallt och framförallt mot den förrädiska vårsolen. Om du inte hinner innan snön kommer kan du lägga på skyddet i februari då vårsolen ofta är som starkast i mars-april.

Weibulls - skyddstäckning mot snö och vårsol

Använd ett material som andas så att det inte blir för fuktigt eller för varmt, till exempel skuggväv eller juteväv.

Tjältorka

Även om nätterna är kalla och tjälen är kvar i marken kan vårsolen locka både vintergröna växter och t.ex. rosor, klematis och spaljerade fruktträd att börja växa för tidigt. Särskilt växter i soliga och blåsiga lägen är utsatta. Värmen gör att växterna kan drabbas av tjältorka, en köldskada som uppstår när vatten från växterna avdunstar från barren och bladen samtidigt som det inte går att suga vatten från den frusna jorden.

Unga växter är mycket känsligare än mer etablerade vilka kan ha djupare rötter som når under tjälen. Växter som har ytliga rötter, till exempel rhododendron, är också känsliga för vårsolens strålar.

Skydda stammen

På nyplanterade fruktträd kan det vara bra att skydda stammen med skuggväv om de står på en solig plats. När stammens sydsida värms upp stiger saven som sedan fryser av nattkylan vilket kan orsaka sprickor i barken.

Faran är över

När marken tinat upp är det dags att ta bort skyddet och vattna om jorden är torr. Det är nu eventuella skador blir synliga. Har du tur är skadan begränsad till endast en del av växten som du då kan klippa bort.

Rectangle 3 Created with Sketch.