Sant och falskt

Om du börjar mata tidigt på säsongen lurar du flyttfåglarna att stanna
Flyttinstinkten är mycket stark och lite fågelmat rubbar inte den driften. De flesta flyttfåglar äter insekter och lockas därför inte av den fågelmat vi lägger ut.

Det finns arter där merparten flyttar, men där några stannar för att vara först på plats när våren kommer. Arter som klarar detta är till exempel rödhake, svarthätta och järnsparv.

Om du har börjat mata fåglarna måste du fortsätta hela säsongen
Om maten tar slut på den plats de är vana att äta på så drar de snabbt vidare. Så för fåglarna är det inte ett problem men du kan mista ”dina” grönfinkar som troget ätit hos dig varje dag.

Ris och salt mat är farligt för fåglarna
Fåglar behöver, som alla djur, salt. Så du kan tryggt lägga ut salt mat som till exempel julskinka.

Okokt ris sväller inte i magen på fåglarna då deras magar innehåller väldigt lite vätska. Att ris inte är lämpligt som fågelmat beror snarare på att det inte är särskilt energirikt.

Undvik att vattnet fryser i fågelbadet genom att använda ett par droppar vegetabilisk olja
Detta är en dödsfälla för fåglar eftersom även mycket lite olja förstör fjädrarnas isoleringsförmåga, vilket innebär att de fryser ihjäl. Fågelbad är bra för fåglarna men lös hellre problemet genom att byta vatten ofta, ställa ut ljummet vatten eller lägga i en pinne som gör att det tar längre tid innan vattnet fryser.

Fåglar gillar inte svart solrosfrö, de vill ha strimmigt solrosfrö
I Sverige har innehållet i fågelmat traditionellt sett varit strimmiga solrosfrön. Svart solrosfrö har högre energiinnehåll och är därmed bättre för fåglarna. I USA är traditionen annorlunda och man säljer överlägset mest svart solrosfrö som anses vara fågelmatens gåslever. Det som skiljer dem åt är att svart solrosfrö kan ha något hårdare skal.

Fågelmatningar är smittohärdar
En dåligt skött matplats kan alstra sjukdomar. Problemen är visserligen mindre här än i länder med högre temperaturer. Det går inte att förhindra att frön hamnar på marken och att fåglarna sätter sig bland dessa och äter. För att fåglarnas avföring inte ska blanda sig med maten är det viktigt att välja en automat där fåglarna inte sitter i maten och var noga med att städa undan frörester och hålla rent. Tvätta händerna noga.

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020