Att odla egna grönsaker är en fantastisk upplevelse för alla trädgårdsentusiaster. Sättlök är en av de enklaste grönsaker att odla och ger en stor belöning för minimal insats. Denna mångsidiga grönsak är en viktig ingrediens i många recept och är också en källa till viktiga näringsämnen. Här är några tips för att odla och skörda din egen sättlök.

Weibulls - Odla egen lök

Plantering

Sättlök ska planteras så snart jorden har tinat upp och torkat ut lite. Placera sättlöken på en solig plats i en väldränerad jord. Det är viktigt att jorden är lucker och näringsrik. För att uppnå detta kan du jordförbättra med kompost eller torv och tillföra gödsel. För att få en tidigare skörd kan du odla löken i pallkragar eller en upphöjd odlingsbädd, där jorden blir varmare.

Sätt löken med spetsen uppåt och täck med jord. Löken ska sättas i en djup på cirka 2-3 gånger dess egen storlek. Lökens rotbildning sker längst ner på löken, så det är viktigt att den sätts tillräckligt djupt. Se till att det finns tillräckligt med avstånd mellan varje lök, cirka 10-15 centimeter.

Vattna löken regelbundet för att se till att jorden hålls fuktig men inte blöt. När dagarna blir varmare kan en fiberduk över plantorna hjälpa till att hålla kvar fukten och skydda mot skadedjur.

Skörd

Från en liten sättlök av gul, röd eller silverlök blir det en stor lök att skörda senare på säsongen. Schalottenlök växer ungefär som potatis och varje sättlök bildar många smålökar. Detta gör det möjligt att få en större skörd från varje sättlök.

Löken är klar att skördas när nästan hälften av blasten gulnat och lagt sig ner. Gräv upp löken ur jorden med en trädgårdsgaffel och låt den torka på en varm och torr plats under ett par veckor för ökad hållbarhet. Om det är torrt och soligt ute kan löken läggas ovanpå jorden för att torka. Förvara sedan löken på en mörk, sval och torr plats.

Användning i matlagning

Lök är en nyttig och god basvara i våra kök och passar i många olika maträtter. Använd även blasten, klipp ned i sallader och grytor. Sättlök är också en källa till många olika näringsämnen, såsom vitamin C, B6 och kalcium. Det finns många hälsosamma skäl att inkludera sättlök i din kost och att odla den själv gör det ännu bättre eftersom du vet exakt var den kommer ifrån och vad som har använts i odlingen.

När det gäller att använda löken i matlagning finns det många sätt att göra det på. Du kan använda den i soppor, grytor, såser och marinader för att ge rik smak och näring. Du kan också använda löken i råa recept som sallader eller som en topping på en pizza eller smörgås. Det finns också många olika sorters lök att välja mellan, så det finns alltid en som passar dina behov och smakpreferenser.

Dekorativ fläta

Efter att du har skördat dina lökar, kan du använda blasten för att göra en dekorativ fläta av din skörd. Ta några lökar med intakt blast och bind ihop dem med hjälp av några av blasten. Fortsätt sedan att fläta in de andra lökarna i flätan tills du har nått önskad längd. Du kan använda flätan som dekoration i ditt kök eller ge den som en present till en vän eller granne.