Rectangle 3 Created with Sketch.

Patrik - en chiliodlare

En dedikerad odlare och riktig entusiast när det kommer till chili.

Patrik - en chiliodlare

Hur började ditt intresse för att odla chilipeppar?
Det började nog med att jag fick balkong och ville odla något där. Jag var ganska kass på det mesta, men chili var så lättodlat. Sen är det ju så gott och plantorna är så vackra. Den första chili jag odlade var Cayenne Long Slim.

Alla bilder är Patriks egna.
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare
Weibulls - Patrik, en chiliodlare

Hur ser dina odlingar ut idag?
Jag odlar längs vårt radhus varma vägg samt att vi har ett litet växthus på vårt landställe i Stockholms Skärgård - det är proppfullt med chili. Jag drömmer om ett stort växthus.

Vilket är ditt bästa tips till nybörjaren?
Extra belysning på våren gör att man får kraftiga vackra plantor. Leta efter lågenergilampor med kallvitt ljus 4000k. Även lysrör och ledlampor kan fungera men tyvärr finns det massvis med dyr växtbelysning som inte fungerar speciellt bra. Ett annat tips är att prova att odla arten capsicum chinense inomhus t.ex. habanero och Carribean Antillais. Arten är speciellt lämpad för inomhusodling och en helt fantastik krukväxt.

Weibulls - Patrik, en chiliodlare

Vilken är den största utmaningen med att odla chilipeppar?
Att odla chili utomhus, ska man vara krass så är det bara juli månad som lämpar sig för utomhusodling här i stockholmstrakten. Så det gäller att tajma odlingen efter detta, lyckas man med det kan det innebära att man får 100 frukter istället för 10.

Vilken är din favorit och vad skiljer den från andra sorter?
Oj vad svårt, jag skulle vilja välja minst 10!

Men okej jag begränsar mig till två:
Pimenta Barra Do Robeiro som tillhör arten capsicum baccatum. Sanslöst vacker, medelstark och med en underbar arom.

Den andra jag skulle välja är Padron. Den sorten har allt. Som grön stekt i olivolja med flingsalt är den oftast mild och underbart god (prova den inte rå som grön - den är bitter). Som röd har den utvecklat sötma och hetta och kan användas som en vanlig chili. Den ger ett underbart pulver eller chiliflakes, eller varför inte prova att röka den i klotgrillen? Om man tar frukterna gröna så tar det bara någon vecka från blomma till skörd, det gör att man från juni kan skörda en handfull frukter i stort sett varje vecka till oktober om man har ett par plantor.

Provar du nya sorter varje år?
Ja, det är ett måste. I år ska jag bl.a. prova en "ampelchili" som heter Malawi Birds Eye som är fantastiskt god och het.

Weibulls - Patrik, en chiliodlare

Lagar du mycket mat med chilipeppar?
Chili är numera ett måste i maten varje dag. Så som andra använder salt använder jag chili. Men jag gillar inte när det blir för starkt, det ska förhöja smaken inte förstöra den.

Har du något recept du kan dela med dig av?
Enklaste chilisåsen och Sambal:
Såsen består bara av 200 g chili, 2 dl vitvinsvinäger och knappt en tesked salt. Först kokas allt i några minuter, därefter mixas det tills man får en slät sås. På detta sätt bevaras chilepepparsmaken mycket bra. Såsen håller länge i kylen och används så som man använder Tabascosås. Minskar man mängden vinäger något, tillsätter lite vitlök och lite matolja och låter allt koka ihop till en tjockflytande röra så har man en mycket användbar Sambal.

Weibulls - Patrik, en chiliodlare

Missa inte Patriks blogg.

Bloggen

På Patriks blogg Chilepeppar kan du läsa det mesta om att odla chili i Sverige.

Rectangle 3 Created with Sketch.