Olle Berg

Olles gräsmatta uppmärksammades första gången i en lokaltidning 1972. 1977 fick den pris i Hushållningssällskapets ”Årets trädgård” och åren efter det har Olle och hans gräsmatta varit fokus i många reportage i de flesta dagstidningar och trädgårdstidningar från Piteå i norr till Ystad i söder.Under åren har han provat många nya produkter, maskiner och redskap och vet vad som fungerar. På hans hemsida hittar du gräsprogram för hela året, produkttips, inspirerande bilder och du kan lära dig mycket genom att läsa frågor, svar och diskussioner i forumet.

Hur började ditt intresse för gräsmattan?
- När jag 1967 skulle anlägga en gräsmatta vid vårt nybyggda hus, så kontaktade jag Weibulls egna butik, som fanns på den tiden. Deras föreståndare Karl-Ivar Jansson gav mig mycket värdefulla tips hur jag skulle få en fin och hållbar gräsmatta. Han framhöll att underlaget för gräset var A och O. Minst 20-30 cm tjock prima, helst lerfri matjord, var hans tips. Köpte min jord av en lantbrukare utanför Karlstad. Den innehöll mycket lite lera. Blev rekommenderad Weibulls bästa gräsfröblandning, som jag sedan sådde med.

Hur har du hållit intresset och drivkraften igång under så många år?-
Har alltid följt en plan och inte krånglat till skötseln av gräsmattan. När jag såg resultatet, så ökade intresset för varje år och skötsel av gräsmattan blev min fritidshobby nr ett.

Du har den perfekta gräsmattan, har du någonsin haft några större problem med den?
- Visst har jag under åren haft problem med snömögel och isbränna och lärt mig hur jag tacklar dessa problem.

Finns det trender som påverkar vår syn på gräsmattan?
- Hos många är tyvärr priset avgörande. Jag brukar framhålla ” man får det man betalar för”. Hos en del kommer miljötänket in. De som golfar vill oftast ha en egen fin gräsmatta på sin villatomt.

Hur mycket tid lägger du på din egen gräsmatta?
- Den mesta tiden jag lagt ner på vår gräsmatta har varit klippningen. Ca 2,5 timmar var fjärde dag. I övrigt har jag en känsla av att jag lägger ner mindre tid än de flesta. Har aldrig haft mossa eller ogräs i mattan, med några få undantag.

Din trädgård är ju mer än en vacker gräsmatta, hur ser ditt övriga trädgårdsintresse ut?
- Stort. Har själv alltid odlat våra sommarplantor. Har haft eget växthus sedan 70-talet.

Hur länge har du jobbat med att informera via hemsidan?
- 16 år. Tidigare spred jag mina gräsprogram genom att dela ut stenciler till intresserade


Är det många som kontaktar dig med frågor om gräsmattan?
- Ja, framförallt genom Facebook. Under högsäsong så får jag svara på massor av frågor. 2015 hade jag över 200.000 besökare på min hemsida.


Vilken är den vanligaste frågan du får?
- Hur blir jag av med mossan. 

 

Läs mer på www.olleberg.nu.

 

Alla bilder på denna sida är tagna av Lars Berg.

Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020