Rectangle 3 Created with Sketch.

Odén träffar Bengt

Konsten att mörda mossa

Odén träffar Bengt

Familjen Odén i Varberg har stora planer för sin trädgård. Men hur ska de få ordning på den gamla gräsmattan? Som vinnare i tävlingen Sveriges Grannaste Gräsmatta får de nu hjälp att vinna kampen mot mossan.

Weibulls - Sveriges grannaste gräsmatta

Femtiotalsvillan skiner vit och fasaden ser nästan ny ut. Läraren Carina Odén och hennes sambo Anders flyttade in i villan för fem år sedan och har under den tiden hunnit med att renovera både utsida och insida på huset. Något som bland annat resulterade i en oväntad tillbyggnad på baksidan av huset som bildar en förlängning av vardagsrummet. En smart idé som var arkitektens, inte hennes egen, erkänner hon villigt.
– Jag tycker om att få hjälp av proffs som vet hur man gör saker. Det blir bättre än om jag själv skulle försöka.

Av samma anledning tog de hjälp av en trädgårdsarkitekt som har hjälpt dem att skapa en plan över hur trädgården skulle kunna se ut. Hon rullar ut ritningen där träd, buskar och rabatter är inritade på rätt plats på vardagsbordet.
– Fördelen när man har en sådan här långsiktig plan är att man kan göra saker i steg utan att tappa bort helheten. Det är lätt hänt annars, förklarar Carina.

Familjen Odén i Varberg

Problem: Ojämn yta med mycket mossa

Jordtyp: Sandjord

Åtgärd: Mossbekämpningsmedel i kombination med gödsel samt stödsådd.

Mötet med Bengt

Eftersom de inte visste hur de skulle göra med sin gamla gräsmatta full med mossa anmälde de sig snabbt när de såg tävlingen Sveriges Grannaste Gräsmatta. Weibulls gräsexpert Bengt Hansson konstaterar snabbt att, visst är det mycket mossa, men det finns potential. Han identifierar också snabbt att ojämnheten i mattan beror på att förra ägarna lagt ned jordvärme i trädgården.
– Man kan pröva att fylla i med matjord och sedan välta och så nytt gräsfrö på ytan för att få bort ränderna som bildats. De bildas eftersom det blir värmeförändringar runt rören som sedan bidrar till olikheter när tjälen kommer och går. Det i sin tur gör att mattan sätter sig på vissa ställen, förklarar Bengt.

En plan tar form

Vår, sommar och höst är Carina ganska ambitiös när det gäller att klippa gräsmattan.
– Det blir nog var femte dag på sommaren ungefär. Om det inte faller lite regn, då blir det förstås inte lika mycket.

Däremot brukar hon aldrig gödsla. Där finns en av anledningarna till att mossan tagit över på vissa ställen, den andra anledningen är skuggan. Något som syns tydligt i gränslinjen mellan skuggan från huset och den soliga framsidan. Bengt bestämmer sig för att sätta in ett mossbekämpningsprogram hos familjen Odén:
– Det tar längre tid än att nyanlägga en gräsmatta, så det gäller att ha tålamod. I gengäld är det inte lika stor arbetsinsats, säger Bengt.

Steg ett är att börja sprida ut ett mossbekämpningsmedel i kombination med gödsel så snart tjälen släppt ur marken och gräset börjar spira. Efter någon vecka grundgödslar man gräsmattan och efter ytterligare några veckor är det dags för en omgång till med mossbekämpningsmedel.
– I maj när mossan dött och blivit svart får man gå på med en kratta och försöka ta bort så mycket man bara kan. Det brukar bli rätt stora mängder, så var beredd att få köra till tippen med säckarna. Då kommer man få stora fläckar med bar jord och där ska vi sedan stödså.

Nu håller vi tummarna för ett bra vårväder.
– För stödsådden är förstås torka det sämsta, så en jämn lagom fuktighet är det vi hoppas på, säger Bengt.

Carina tycker planen låter bra.
– Det känns jättebra och allt passar bra ihop med våra planer.

Bengts tips:

På våren kan du ta en kratta och rugga upp gräset lite försiktigt. Det snabbar på tillväxten.

Rectangle 3 Created with Sketch.