Rectangle 3 Created with Sketch.

Mjölksyrade grönsaker och rotsaker

Mjölksyrade grönsaker och rotsaker är gott, nyttigt och håller länge. De flesta grönsaker och rotsaker går att mjölksyra.

Mjölksyrade grönsaker och rotsaker

Ingredienser
Valfri grönsak/rotsak
Salt utan jod
Eventuellt kryddor, örter, vitlök

Gör så här

  • Var noga med att ha rena händer och att använda väl rengjorda burkar, bunkar och redskap.
  • Riv, skiva eller hacka det du vill mjölksyra.
  • Häll på jodfritt salt, ca 1-2 gram per 100 gram grönsak/rotsak.
  • Stöt och mosa så att det vätskar sig, använd t ex en brödkavel som du skruvar bort handtagen på.
  • Häll upp i väl rengjord glasburk med gummiring och pressa ner innehållet så att eventuella luftfickor försvinner och så att ytan blir jämn. Lämna helst ett par centimeter upp till burkens kant.
  • Grönsaken/rotsaken måste vara täckt av sin egen vätska. Om det är för lite vätska kan du fylla på med lite saltlag (ca 1 msk jodfritt salt per liter vatten).
  • Låt stå i rumstemperatur (gärna 20-22 grader) i 1-2 dygn tills processen kommit igång. Burken ska helst stå mörkt, så sätt en pappkasse över den om den står framme. Ställ därefter något svalare (gärna under 18 grader) i 10-14 dagar. Ställ därefter i kylskåp. Mjölksyrade grönsaker/rotsaker blir bara bättre med tiden, så vänta gärna några månader innan du äter dem.

Tips
Tillsätt vassle från filmjölk i burken för att stärka mjölksyrningsprocessen.
Vassle får du genom att hälla filmjölk i ett kaffefilter – den klara vätskan som rinner ut är vassle. Smaksätt det som ska mjölksyras genom att blanda i kryddor och örter, eller prova att gnida burkens insida med pressad vitlök.

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.