Rectangle 3 Created with Sketch.

Längtan efter ett grönt liv i staden

Under senare år har vi låtit naturen komma närmare oss även i staden. Balkonger och terrasser blir lummiga miniträdgårdar, grönsaker och sallad tittar fram mitt i en stadspark, kolonilotter prunkar som aldrig förr och gemensamma odlingsprojekt startar på oväntade platser. Odling är en stark trend och urban gardening eller stadsodling är här för att stanna.

Längtan efter ett grönt liv i staden

I Sverige bor åtta av tio invånare i tätorter. Mer grönska ligger högt på önskelistan över hur de flesta vill ha stadsmiljön vilket också märks på att fler och fler hittar sätt att flytta in odlandet i staden. Även om stadens ytor är begränsade behöver det inte hindra oss från att odla, ytor vid husväggar har ofta ett skyddat klimat och kan bli utmärkta odlingsplatser.

På balkonger finns alltid utrymme för några krukor med tomatplantor, kryddor eller blommor. Genom att odla på höjden ökar ytan samtidigt som grönskan ramar in och ger trädgårdskänsla. Växttrappor, stegar, hyllor, amplar och krukor på väggen hjälper till att få upp växtligheten på höjden. Samma sak gäller för terrasser och altaner som kan rymma mycket och är perfekta att omvandla till gröna oaser. Koloniträdgårdar och odlingslotter, som anlades för att ge lägenhetsbor möjlighet att odla frukt och grönsaker, är idag självklara trädgårdar i staden och dess närhet. Många entusiastiska odlare är till och med självförsörjande på grönsaker en del av året.

För odling i mindre skala och under årets svalare period är fönsterbrädan en plats där det går att odla sallad, groddar, krasse, chili eller annat som klarar sig i krukor och lådor inomhus. Idag finns många snygga växtbelysningar som ger bra ljus under den mörkare årstiden.

Många grönsaker och kryddörter passar att odlas på en balkong eller terrass.

Gemensam odling

I flerfamiljshus är innergårdar, bakgårdar och ytor framför husen utmärkta platser för odling förutsatt att grannar och husägare är överens. Miljön blir grönare och trivsammare och ger de boende möjlighet att skörda egna grönsaker. Gemensamma odlingsprojekt bidrar också till att öka gemenskapen i huset eller området samtidigt som boendets kvalitet ökar. En annan fördel är att fler kan dela på skötseln och hjälpas åt att plantera, vattna, rensa ogräs och sköta odlingarna. Även fasader och väggar kan täckas av grönska eller ge plats för växtlighet. I den moderna stadsplaneringen utnyttjas allt oftare även taken för att skapa gröna oaser som ger de boende ökad livskvalitet samtidigt som växtligheten bidrar till ett bättre klimat.

I många städer i världen växer gemensamma odlingsprojekt fram i parker och på andra platser. Förutom nyttan med odlingen är det även ett sätt att skapa mötesplatser för människor där de kan träffas och utbyta kunskaper kring odling. Sen finns förstås gerillaodling där entusiastiska odlare tar över en bit land i exempelvis allmänna parker för att plantera växter och grönsaker.

På innergårdar och kolonilotter finns ofta plats att skapa
inspirerande miljöer för plantering och skötsel av växterna.

Närproducerade grönsaker

När man pratar om stadsodling är det ofta det ätbara som är i fokus. Det är inspirerande att kunna äta det man odlar och smaken blir särskilt god när det går att tillaga skörden direkt. Att följa ett frö från liten grodd till en färdigutvecklad planta är magiskt. Miljömässigt finns också stora vinster i att ha tillgång till närproducerad mat. För att ytterligare förgylla miljön är det trevligt att ge plats för blommor, dekorativa växter, buskar och träd. Blanda gärna grönsaker, blommor, olika former och nyanser.

Tomater som får mogna klart är en lyx som är möjlig att få njuta av
om man har möjlighet att odla på en solig och skyddad plats.
En plantering med kryddor och örter på gården till ett flerfamiljshus
berikar med grönska och färsk smak till maten.

Köksträdgård på liten yta

För den som vill skapa en köksträdgård på en mindre yta finns mycket att upptäcka i frösortimenten, bland annat finns sorter som inte blir så höga och platskrävande. Det finns även dvärgsorter som är perfekta för odling i krukor, amplar och lådor. Tomat, gurka, paprika och chili är grönsaker som passar på begränsade plaster. Sockerärter och bönor har ett grunt rotsystem och kan samsas med andra växter. Även rädisor och morötter kan odlas i krukor, särskilt runda och korta sorter. Med klättertorn och spaljéer får plantorna stöd och grönskan kommer upp i höjd.

Potatis och squash behöver djupare jord men kan odlas i hink. Plocksallat är tacksam att odla såväl på balkonger och terrasser som i trädgårdsland eller inomhus. Eftersom man plockar ytterbladen efter behov ger det möjlighet att ha fräsch sallat hela säsongen. Mangold, spenat, rucola och mizunakål är några andra bladgrönsaker som passar att odla på det här sättet.

Potatis kan odlas med utmärkt resultat på kolonilotter och i lådor
på gården till flerfamiljshus. Det går även att odla potatis i hinkar.

I den ätliga trädgården är kryddörter som persilja, timjan, basilika, oregano med flera självklara. De ger både doft och smak och nöjer sig med lite utrymme. Ätliga blommor som penséer, gurkört, ringblommor, tagetes, lavendel och blomsterkrasse är dekorativa och användbara till sallader och bakverk. Det finns också frukter och bär som passar att odla på mindre ytor och en ampel med smultron eller jordgubbar kan passa även på en mindre balkong.

Många inreder gärna en trivsam sittplats med stolar, bänkar, bord, lyktor, lampor eller ljusslingor och andra dekorationer. På så sätt blir det en plats att njuta av från tidig vår till höst.

Grönt gynnar hälsa och miljö

Grönska ger avkoppling, gör oss mindre stressade, ger energi och gör oss lyckligare. Gröna miljöer stimulerar såväl kreativitet som inlärning och positiva tankar. Själva odlandet ger också glädje, en känsla av sammanhang och mening och att arbeta med jorden kan hjälpa många att må bättre.

Genom att ta vara på små och begränsade ytor i staden eller stadsnära miljöer skapar vi andningshål samtidigt som vi bidrar till att skapa en hållbar stad. Grönskan bäddar in och dämpar ljud och bidrar till att rena luften. Fler gröna ytor lockar också bin och andra nyttoinsekter och bidrar till den biologiska mångfalden.

Stadens husväggar ger ett skyddat klimat så att växtligheten kan
klara sig långt in på hösten.

Tips

  • För odling på mindre ytor och i krukor är buskvarianter och minisorter som är kompakta och inte så höga lämpliga.
  • Krukor med dräneringshål gör att överflödigt vatten kan rinna undan.
  • Bra jord är A och O och grunden för att växterna ska utvecklas bra.
  • Olika växter kräver olika djup jord, kryddörter behöver inte så stora krukor medan till exempel potatis och tomater har ett stort rotsystem och behöver stora djupa krukor.
  • Utnyttja höjden genom att odla på väggar, odlingstrappor och hyllor.
  • Se till att få hjälp med växterna när du reser bort. Det som odlas i krukor och lådor har små vattenreserver och behöver skötas regelbundet.
  • Näringen i den nya jorden tar slut efter några veckor. Då behövs växtnäring en gång i veckan.
  • Enligt rekommendationer bör man inte odla grönsaker och ätliga grödor närmare än 25-30 meter vid starkt trafikerade vägar. Där passar blommor och annan växtlighet bättre.

Text & foto: Eva Fanqvist Skubla

Rectangle 3 Created with Sketch.