Julgran

Det finns många tips om hur du tar hand om din gran på bästa sätt, allt från värktabletter till snaps i vattnet.

Färskvara

Ju färskare gran du köper desto bättre förutsättningar får du för en barrfri jul. Om du drar med handen över grenarna ska barren kännas spänstiga och sitta kvar. Kika även in mot stammen så att inte barren har börjat gulna.

Från kyla till värme

När du kommer hem med granen ska du inte ta in den i värmen direkt. Ställ den i en hink med vatten på en sval plats så att den successivt får anpassa sig från kyla till värme.

Såga rakt

Såga av ett par centimeter av stammen, eller gör ett snitt långt ner på stammen så får granen bättre förmåga att ta upp vatten. Det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp och det är därför viktigt att inte skapa en spets längst ner utan att såga rakt. Då får granen en stor yta som kan ta upp vatten.

Vatten är viktigt

Välj en julgransfot som rymmer mycket vatten så behöver du inte vattna lika ofta. Använd rumstempererat vatten och häll gärna i lite växtnäring. Tillgång på vatten är extra viktigt de första dygnen. Vill du ge din gran lite extra uppmärksamhet kan du spraya den med en vattenspruta.

Placering

Placeringen av granen är viktig för att undvika onödigt barrfall och för att granen ska hålla sig fräsch längre. Undvik att placera granen i direkt solljus, nära värmekällor som element eller vedspis, eller i närheten av en dörr som öppnas och stängs frekvent. En sådan placering kan orsaka att granen torkar ut snabbare och börjar tappa barr.

Barrskydd

Det finns olika sätt att skydda granen från barrfall. Ett sätt är att spraya granen med en vattenflaska, som hjälper till att hålla barren fuktiga och hindrar dem från att falla av. Du kan också överväga att använda en barrskyddspray, som säljs i många blomsteraffärer och trädgårdscenter. Dessa sprayer bildar ett skyddande lager på barren och förhindrar att de torkar ut och faller av granen.

Undvik rökning

Rökning i närheten av granen kan orsaka skador på barren och orsaka brand. Se till att inte röka i närheten av granen, eller helst inte alls i ditt hem.

Städning

Se till att städa runt granen regelbundet för att undvika att barr och skräp byggs upp. En gran som står i en dammig miljö kan torka ut snabbare och tappa sina barren mer lätt. Rengör också julgransfoten regelbundet och fyll på med vatten för att hålla granen hydratiserad.

Med de här tipsen i åtanke kan du njuta av en vacker gran hela julen. Att ta hand om granen på rätt sätt kan också hjälpa till att minska risken för brand och öka säkerheten i ditt hem.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020