Upptäck hemligheten bakom att förlänga din odlingssäsong och njut av färska skördar ända in på vintern. Genom att välja härdiga sorter och smarta tekniker kan du skapa en klimatsmart odling som överraskar dig med sin hållbarhet och smakrikedom.

Förläng odlingssäsongen

Sallader, spenat, rädisor och kryddor - även när hösten närmar sig, finns det snabbväxande sorter som du kan så för en sista skörd. Övervintrade sorter ger dig möjligheten till tidig skörd även under våren. Väderförhållandena kan variera, men med rätt strategier kan du förlänga odlingssäsongen och undvika överraskningar från tidig vinter.

Har du tillgång till ett kallväxthus? Perfekt! Det ger extra skydd mot kylan och skapar optimala förutsättningar för höstsådd. Glöm inte att täcka odlingen med fiberduk för extra skydd.

 

Närbild machesallat Machesallad vit - en perfekt gröda för vintersådd

Sen sådd för tidig skörd nästa år

Sen sådd för tidig skörd nästa år: Machesallat, även kallad vintersallat, trivs vid höstsådd och ger tidig skörd följande säsong. Andra alternativ för sen sådd inkluderar dill, palsternacka, persilja, rotpersilja, svartrot och tidiga morotssorter. Låt hösten bli din startpunkt för en tidig och hälsosam skörd nästa år.

Perenna blommor för extra färg

Aubretia, blåklocka, riddarsporre och viol kan sås på hösten för blomning redan första säsongen. Täck odlingen med löv för extra skydd och njut av blommornas skönhet.

Var noga med att så sent på säsongen för att undvika förtida uppkomst innan vintern. Timing varierar beroende på plats och väderförhållanden, men generellt sett är oktober i norra delar och tidigast november i södra Sverige lämpliga tider.

Låt grönsakerna stå

Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, mangold, spenat, persilja och palsternacka är frosttåliga sorter som kan lämnas kvar för sen skörd när du höstrensar i grönsakslandet. Asiatiska bladgrönsaker som Pak Choi klarar också flera minusgrader.

Persilja 'Ertholm' är en kyla-tålig favorit. Skydda den mot snö för långa skördar även under vintern.

Kratta in löv mellan purjolökarna för att låta dem stå hela säsongen, och välj frosttåliga sorter. Jordärtskockor, palsternackor och persiljerot kan också lämnas kvar om du täcker dem med löv för att minska risken för att rötterna fryser fast i jorden.

 

Tvådelad bild. Närbild på stor mängd blå Riddarsporre 'Guinevere' till vänster. Kvinna som håller i bukett med en blå-rosa blandning Riddarsporre 'Guinevere' till höger. Avskalat ansikte.Riddarsporre 'Guinevere' – så på hösten för sådd första säsongen!

Tips på sorter för vinterskörd - Klicka för produktdetaljer!

 

Förläng din odlingssäsong, välj rätt frosttåliga sorter och utforska sen sådd för att säkra tidiga skördar nästa år. Upptäck fördelarna med kallväxthus och fiberduk medan du drar nytta av beprövade metoder för att njuta av färska grödor - även under de kyligaste månaderna. Lycka till!