Gult gräs

En sliten gul gräsmatta har ofta ett grunt rotsystem och en tjock rotmassa som gör att syre och vatten har svårt att tränga igenom.

Har din gräsmatta näringsbrist?

Beroende på hur din gräsmatta ser ut kan du avgöra om den har näringsbrist eller inte. Har din gräsmatta en svagt grön färg är oftast ett tecken på näringsbrist.
Ge gräsmattan en nystart och fortsätt därefter att ta hand om den med ett bra bevattning och ett bra gödselprogram.

Lagom mängd bevattning

Orsaken till att din gräsmattan får gult gräs kan vara flera. En av orsakerna kan vara övervattning, det vill säga överdrivet med vatten som orsaktat gult gräs. Med för mycket vatten kan jordens dränering försämras samtidigt som även rötternas tillväxt försämras. Samtidigt kan för lite vatten också ligga till grund för gult gräs. Lagom bevattning är A och O för att undvika gult gräs.

Läckage och jordbrist

Ytterligare orsaker till gult gräs är om det ligger ledningar under gräset som läcker. Därför bör du vara noggrann med att ha koll på ledningar som går under din gräsmatta. Även jordbrist kan leda fram till att din gräsmatta skadas och blir gul, så se till att ge den näring för att hålla sig grön och fin. Slutligen kan skadedjur och sjukdomar orsaka att gräset blir gult. 

Så undviker du gult gräs

Har du drabbats av gult gräs? Då kan du rädd gräsmattan genom att vidta vissa åtgärder. Samma åtgärder ska du ha i åtanke för att undvika att gräsmattan ska drabbas. Mängden vatten är en viktig grund till att hålla din gräsmatta frisk och fin. Även näring är grundläggande för att gräset ska må bra. Lägg till näring i form av gödsel eller komplettera med jordförbättringsprodukter för att förbättra jordens kvalitet. 

Ta bort skadade områden

För att förhindra spridning av sjukdomar och skadedjur, som i sig kan orsaka gult gräs, ska du snabbt ta bort skadade områden. Därmed kan du minska, och undvika, att gräsmattan skadas. För att ytterligare förbättra jordens kvalitet och hälsa kan du använda dig av olika typer av jordbehandling. En bra och näringsrik jord gör att gräsmattan mår bra. 

Genom att följ dessa tips och bör du kunna åtgärda gult gräs och återställa dess hälsa och skönhet. Så ge din gräsmatta lite extra kärlek för att undvika att den drabbas av gult gräs. 

Gräsmattan - Gult gräs

  • Gödsla första gången när gräsmattan har torkat upp och börjat spira.
  • Vertikalskär gräsmattan efter 3-4 klippningar. 
  • Jämna till ojämnheter med matjord och mindre svackor med toppdress.
  • Mylla ner gräsfrö grunt med exempelvis en lövräfsa så att fröna får markkontakt.
  • Sprid ut ett tunt lager toppdress för att ge fröna bästa förutsättningarna att gro.
  • Vattna lite men ofta.
  • Avvakta med klippning tills att gräset är 5-6 cm högt.
  • Gödsla igen efter cirka sex veckor med gräsmattegödsel.
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020