Odla grönkål

Grönkål – en växt med många möjligheter

Grönkål är en mångsidig växt som går att odla både sommar och vinter. Du kan så direkt på friland i början av sommaren när jorden har blivit uppvärmd eller förodla inomhus för en tidigare skörd. Välj en plats med sol eller halvskugga och en väldränerad och näringsrik jord. Men grönkål trivs i de flesta jordar så länge du vattnar regelbundet. Denna vattning minskar risken för uttorkning och svampsjukdomar samt håller ohyra borta. För att ytterligare minska risken för ohyra, föreslås du samodla med växter som ringblommor, tagetes, lök eller mangold.

Odla grönkål under hösten och vintern

Grönkål är en idealisk växt för odling under hösten och vintern. Dess fuktiga jord gör att grönkålen växer extra bra och när kylan kommer så utvecklas smaken ytterligare. Många sorter tål frost ner till tio minusgrader, så låt gärna grönkålen stå länge i grönsakslandet. Grönkål går även bra att torka eller frysa in efter förvällning.

Men var försiktig med rådjur i närheten, de kan vara hungriga och äta upp din skörd. För att undvika detta, stängsla in grönkålen eller skydda den med hönsnät. På så sätt kan du njuta av en rik skörd av grönkål, både sommar och vinter.

 

Grönkål - nyttig och god

Grönkål är framförallt rik på magnesium, kalcium,  järn, vitamin B6 samt vitamin A och C. 

God i pajer, soppor, grytor, sallader och gratänger.

 

Författare: Nonny Davidsson
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020