Rectangle 3 Created with Sketch.

Gränslös trädgårdslust

I Mossebo socken, där Sjuhäradsbyggden möter den småländska gränsen, ligger Grimstorpet. Gården har anor från 1750-talet och ägs sedan 2000 av entusiasterna Angelie och Claes Hamngren.

Gränslös trädgårdslust

När Angelie och Claes kom till gården var trädgården 1200 kvadratmeter – i dag har den utökats till 3000 kvadratmeter, varav bara små ytor är gräsmatta. Det går inte att ta miste på att engagemanget här är helhjärtat. Angelie är hjärnan bakom vad som växer var och när. Claes föredrar att ägna sig åt inramningen, det vill säga stensättning och belysning – bland annat... Tillsammans med barnen ansvarar de också för gårdens djur; här finns hästar, höns, gutefår, kaniner och katter.

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök

Ambitionen är att verka på naturens egna villkor. För odlingarna innebär det till exempel att de gödslar med hönsgödsel eller nässelvatten. När det gäller design brinner de båda för återvinning av material till trädgården. På Grimstorpet får saker gärna ta tid att genomföra, det viktiga är att hitta rätt detaljer!

Weibulls - på besök

Trädgård på heltid

Trädgårdsmästare Angelie fullständigt lyser av energi när hon berättar om den hobby som i dag har blommat ut i ett litet familjeföretag, ”Grimstorpets trädgård och belysning”. På gården finns två växthus på 44 respektive 15 kvadratmeter där hon driver upp mängder av plantor, för eget bruk och till försäljning. Familjen är självförsörjande på grönsaker och säljer överskottet.

Weibulls - på besök

Angelie letar ständigt efter udda sorter, men sår även ”säkra kort” varje år. Utöver grönsaker, örter, frukt och bär växer omkring 1000 perenner i Grimstorpets trädgård.
– Mångfalden till trots bottnar mitt engagemang ändå i det enkla. Att pilla ned ett frö i en kruka och se vad som kommer upp. Det är häftigt, säger Angelie med eftertryck.

Weibulls - på besök

Inspirerande trädgårdsrum

Det kan verka motsägelsefullt att det enkla är drivkraften för en trädgård som befinner sig i ständig utveckling. Men det enkla och rena återkommer i vart och ett av Grimstorpets trädgårdsrum.

Weibulls - på besök

Snett framför boningshuset ligger rummet ”lilla Japan”. Här växer japansk lönn, bambu och körsbär tillsammans med flera olika perenner. I centrum finns en solfjäderformad pergola och en välvd bro över en bäck med ett finstämt vattenfall.

Weibulls - på besök

Från husets framsida går vi till vänster runt hörnet och landar i en liten barockträdgård med lingonhäckar och porlande springvattenbrunn. Här växer även avenbokshäckar, bok, magnolia och flera perenner – de flesta med vita blommor. Vi fortsätter vidare till en vacker lund med en ek mitt i pioner och olika perenner längs en slingrande stig – ett perfekt rum för ro och vila!

Bakom huset finns en ”skeppsättning” med en stor stenbåt i mitten. I båten, som omges av buskar och en liten gräsmatta, växer flera perenner och en azalea. Här anar vi att Claes har investerat själ och hjärta för att hitta rätt stenar och resultatet är fantastiskt fint. Själv säger han att han är mest nöjd med den egenhändigt anlagda stenmuren på annan plats i trädgården.

Weibulls - på besök

Frukt och grönt

Vi fortsätter in i frukt- och bärlunden där en mångfald av vitaminer väntar i träd och buskar. Angelie talar sig varm för bland annat mullbär, blåbär, tranbär, lingon, allåkerbär, blomsterkornell och havtorn. Strax intill ligger Rosengången, en pergola fylld med rosor och klematis. I ”Cottage Garden” växer en stor mängd grönsaker och blommor runt Grimtorpets träväxthus och i Kålgården finns gårdens stora grönsaksland.

Weibulls - på besök

Vid vårt besök pågår uppbyggnad av ”Sinnenas trädgård är under byggnation tillsammans med ett ”woodland” intill dammen. Idéerna och viljan att utveckla fler gröna rum verkar gränslös.

Weibulls - på besök

– Mycket handlar om att hitta nya former för doft, smak och färg, säger Angelie. I vår trädgård får vi utlopp för både skaparglädje och experimentlust. Det finns ju så otroligt många spännande frön och växter att jobba med!

Egna favoriter

På Grimstorpet finns eller testas det mesta som går att odla utifrån förutsättningarna på plats. Är det ens möjligt att urskilja de egna favoriterna i detta överväldigande utbud? Jo visst, bland det ätbara väljer Angelie snabbt mangold och sparris, medan Claes lägger sin röst på moroten. Bland de 1000 perennerna korar trädgårdsmästaren lunddocka, en skir liten lila klocka, till sin ögonsten.

Vill du besöka Grimstorpets visningsträdgård? Information om besökstider hittar du på www.grimstorpet.se.

Rectangle 3 Created with Sketch.