Formklippning

Formklippning av växter är en gammal trädgårdskonst som har varit populär i århundraden. Redan i det gamla Egypten använde man formklippta växter i trädgården, och det var också vanligt i det antika Grekland och under renässansen på 1500-talet. Idag är det fortfarande en vanlig teknik i trädgårdsdesign för att skapa struktur, blickfång och framhäva platser eller andra växter.

Weibulls - Formklippning

Bästa växterna för formklippning

Det finns flera växter som är lämpliga för formklippning. Buxbom är en vanlig växt som är lätt att klippa till exempelvis klot eller häckar. Hagtorn är en annan populär växt som fungerar bra för klippning till geometriska former. Idegran är tålig och ger ett vackert resultat med sina mjuka och följsamma grenar. Järnek är också en bra växt för klippning till geometriska former, medan liguster är en tät och snabbväxande växt som är lätt att klippa till häckar eller geometriska former. Måbär är en annan växt som passar för klippning till bollar eller klot.

Tips för formklippning

För att bli riktigt bra på formklippning krävs det övning och tålamod. Börja med enkla former och utvecklas på vägen. Ett enkelt buxbomsklot i kruka kan vara en bra start. Börja med att titta på växtens naturliga form för att hitta inspiration eller se om den är lämplig för den form du tänkt dig. Klipp lite i taget och ha inte bråttom. Det är alltid lättare att ta mer än att åtgärda där du tagit för mycket. Ta några steg bort från växten för att få en bra överblick och använd hönsnät som du kan forma och trä över växten så blir det lättare att skapa en form.

För att få en tätvuxen växt är det viktigt att klippa regelbundet. Undvik stora ingrepp under tillväxtfasen eftersom det tar alltför mycket energi från växten. Det är bättre att klippa lite och ofta. På så sätt kommer växten att bli tätvuxen och behålla sin form.

Formklippning på vintern

Formklippta växter ger liv till trädgården även på vintern. När snön lägger sig understryks formerna och ger ett vackert och stämningsfullt intryck. Det är därför viktigt att tänka på formklippning som en året runt-konst och inte bara som en sommaraktivitet.

Summering av formklippning

Formklippning av växter är en trädgårdskonst som har varit populär i århundraden. Det är ett utmärkt sätt att skapa struktur och blickfång i trädgården, och det finns flera växter som är lämpliga för formklippning, som buxbom, hagtorn, idegran, järnek, liguster och måbär. För att bli riktigt bra på formklippning krävs det övning och tålamod. Börja med enkla former och utvecklas på vägen. Klipp lite i taget och ha inte bråttom.

För att få en tätvuxen växt är det viktigt att klippa regelbundet och undvika stora ingrepp under tillväxtfasen. Använd hönsnät som du kan forma och trä över växten för att underlätta formklippningen. Formklippta växter ger liv till trädgården även på vintern då formerna understryks när snön lägger sig.

Formklippning är en trädgårdskonst som kräver tid och tålamod, men resultatet är väl värt besväret. Det är ett utmärkt sätt att skapa struktur, blickfång och framhäva platser eller andra växter i trädgården. Genom att välja lämpliga växter och följa tipsen ovan kan du skapa vackra och imponerande formklippta växter som kommer att vara en stolt del av din trädgård i många år framöver.

Bra till formklippning

Buxbom
Hagtorn
Idegran
Järnek
Liguster
Måbär

En elektrisk häcksax är lämplig till stora, släta ytor.

En manuell häcksax använder du till mindre buskar och träd.

En sekatör är bra att ha till finputsningen.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020