Rectangle 3 Created with Sketch.

Formklippning

Topiary, en trädgårdskonst med lång historia.

Formklippning

Formklippning av växter var något som man gjorde redan i det gamla Egypten och som var populärt även i det antika Grekland och under renässansen på 1500-talet.

Weibulls - Formklippning

Formklippta växter skapar struktur i trädgården, skapar blickfång och kan framhäva platser eller andra växter. Även på vintern ger de liv till trädgården då formerna understryks när snön lägger sig.

Det krävs förstås en hel del övning för att bli riktigt bra på formklippning. Börja med enkla former och utvecklas på vägen. Ett enkelt buxbomsklot i kruka kan vara en bra start.

Börja med att titta på växtens naturliga form för att hitta inspirationen eller se om den är lämplig till det du tänkt dig. Klipp lite i taget, det är alltid lättare att ta mer än att åtgärda där du tagit för mycket. Ha inte bråttom och ta några steg bort från växten för att få en bra överblick.

Använd hönsnät som du kan forma och trä över växten så blir det lättare att skapa en form. Klipp regelbundet så kommer växten bli tätvuxen. Gör inte stora ingrepp under tillväxtfasen, det tar alltför mycket energi från växten.

Bra till formklippning

Buxbom
Hagtorn
Idegran
Järnek
Liguster
Måbär

En elektrisk häcksax är lämplig till stora, släta ytor.

En manuell häcksax använder du till mindre buskar och träd.

En sekatör är bra att ha till finputsningen.

Rectangle 3 Created with Sketch.