Fjärilsträdgård

När det är varmt och vindstilla trivs fjärilarna som bäst.

Fjärilarnas favoriter

Buddleja
Chokladblomma
Fjärilsblomma
Isop
Kaprifol
Kärleksört
Lavendel
Luktaster
Mynta
Nässlor
Praktröllika
Prästkrage
Rudbeckia
Salvia
Syrén
Syrenbuddleja
Timjan
Tistlar
Ängsblommor

Fjärilar dras till färggranna växter som doftar och är rika på nektar. Eftersom fjärilar trivs på soliga platser bör du välja sorter som trivs i soliga lägen. Plantera dem i större grupper vilket gör det enklare för fjärilarna att hitta jämfört med enstaka blommor.

Även ett grunt fågelbad lockar fjärilar då de behöver vatten under varma dagar.

Välj gärna växter med olika höjd och olika blomningstid för blomning från vår till höst eftersom fjärilarna behöver mat under hela säsongen.

Det är inte bara blommor som är populära. Nässelfjäril, påfågelöga och vinbärsfuks lägger gärna ägg på brännässlornas blad.

En självklarhet i fjärilsträdgården är buddleja, som även kallas fjärilsbuske. Deras blommor en en svag och söt doft drar till sig både fjärilar, humlor och bin.

Många fjärilsarter finns med på svenska rödlistan för hotade och missgynnade arter. En anledning är vårt förändrade landskap med igenvuxen åktermark och kemikalier i jordbruket.

Att skapa miljöer där fjärilar trivs ger dig en vacker och livfull trädgård, samtidigt som mångfalden i naturen ökar och du får hjälp med pollineringen av dina växter.

Fjärilsbalkong

Har du en balkong som är skyddad från vind kan du även där lyckas skapa en miljö som lockar fjärilar.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020