Rectangle 3 Created with Sketch.

Farbror Grön

Odla där du är och låt dig inspireras av Johannes som är en engagerad drivkraft i Stadsodlarna Västerås och Takfarmen.

Farbror Grön

Vem är Farbror Grön?

Alla bilder är Johannes egna.

Weibulls - Farbror Grön

Sidan Farbror Grön startades av mig och min kvinna och livskamrrat Theres Lundén. Vi ville inspirera fler till att experimentera med självhushåll och att laga god vegetarisk mat, i synnerhet vegetarisk vardagsmat med spännande smaker som passar en familj med små barn.

Weibulls - Farbror grön, stadsodling

För oss går odlandet och matlagning hand i hand och att odla sin egen mat gör det möjligt att odla vissa sorters grönsaker som inte går att köpa t ex gamla kulturarvesorter, spännande tomatsorter, sallad, lök, chili och kryddor mm.

Weibulls - Farbror Grön

Då vi samtidigt startade vår första stadsodling tillsammans med Gröna mimer i hyreshuset vi bor i så blev sidan också ett fönster för omvärlden för våra odlaräventyr.

Vi har redan från start varit lika mycket mat och självhushåll som en källa till odlingskunskap och trädgårdinspiration.För oss är det väldigt intimt förknippat, odlandet och ätandet och vi försöker odla så mycket vi orkar och kan och gärna på spännande platser och miljöer.

Att odla sin egen mat gör det möjligt att odla vissa sorters grönsaker som inte går att köpa, gamla kulturarvesorter, spännande tomatsorter, sallad, lök, chili och kryddor mm. Jag Johannes har odlat i strax över 20 år

Hur började intresset för att odla eget?

Weibulls - Farbror Grön, Stadsodling

Det började för mig när jag var 19 år att jag ville återställa min mammas trädgård som legat i träda i 15 år och mer eller mindre förfallit.

Jag började gräva och greja i rabatterna och det var mycket att sätta sig in i och det var svårt att finna några riktigt bra svar både i den litteratur jag kom över och de människorna jag stötte på som jag trodde kunde ge mig bra svar.

När jag kom över böckerna "Den biologiska trädgården" av Nils Åkerstedt så fick jag den inspiration och kunskap för att verkligen lyckas med att börja odla både blommor, perenner och grönsaker. Dessa böcker i kombination med människor som odlat längre än mig var grunden till att jag lyckades.

Ni verkar gilla att prova nya sorter och nya sätt. Vad är nytt för er i år?

Weibulls - Farbror Grön, gulbeta

Nytt för i år blir att använda biokol i våra odlingar, täckodla med ensilage, bygga egna Earthboxes och montera upp ett växthus på Takfarmen.

Weibulls - Farbror Grön, Earthboxes

Vi kommer testa några nya tomater, några vita sorter och en spansk plommontomat samt tomaten Principe Borgehse som ska kunna lagras i uppemot 7 månader. På chili fronten ska vi odla världens starkaste, Carolina Reaper, Trinidad morunga scorpion, Pink Tiger samt 5 färger av favoritchilin Bhut Jolokia. Vi ska också testa två svaga chili Frigitello och Habanero Bellaforma.

Weibulls - Farbror Grön, Stadsodling

Kan man vara självförsörjande året runt i Sverige med de få soltimmar vi har under vintern?
Det beror på vad man har för ambitioner och förutsättningar. Vi kan inte vara det med de arealer vi odlar på just idag, men vi är självförsörjande 2-4 månader om året med grönsaker och hela året med chilisåser (vi tillverkar våra egna syrade chilisåser), sylt, saft och olika inläggningar.

Weibulls - Farbror Grön, Stadsodling, chilisås

Weibulls - Farbror Grön, Stadsodling, Syrad chili

Weibulls - Farbror Grön, Stadsodling

Sedan beror det ju på hur man odlar och vad man äter om man ska vara självförsörjande ett helt år. Vi förrådsodlar inte utan odlar det vi tycker är gott och satsar på läckra grönsaker.

Weibulls - Farbror Grön, gurka

Men hade vi en eller ett par hektar mark så skulle det vara lättare att odla väldigt mycket av vissa basgrödor, hela årets potatiskonsumtion till exempel. Vi odlar också , bortsett från vid vår stuga i Södermanland tillsammans med andra och delar skördarna.

Engagemanget sträcker sig bortom era egna odlingar. Berätta lite om de projekt ni är en del av.
Tills för inte så många år sedan så odlade jag, vi själva och njöt alléna av våra egenodlade grödor.

Weibulls - Farbror Grön, stadsodling

I och med att vi började odla vid vårat hyreshus i centrala Västerås tillsammans med våra grannar så kom den stadsnära odlingen in i vårat liv.

Weibulls - Farbror Grön, stadsodling

Vi hittade en bit mark mitt i city som såg så där fantastiskt intressant ut och som vi fick tillgång till. Flera personer och några företag anslöt till vår grupp och i år har vi bildat en egen stadsodlargrupp "Stadsodlarna Västerås" samt skaffat oss en kolonilott precis i utkanten av centrum.

Weibulls - Farbror Grön, stadsodling

När Christopher hörde av sig till mig under våren 2013 och undrade om jag ville odla med honom på en takterrass i centrala Västerås så var det, trots alla andra odlingar vi redan sysslade med och som tog ganska mycket tid för oss, väldigt lätt att säga ja och börja utveckla takodlingen tillsammans med honom. På Takfarmen, som vi kallar takodlingen, är det bara jag och Christopher som odlar och experimenterar. Förra året blev ett testår och ett väldigt lyckosamt sådant. I år kommer vi montera upp ett växthus på taket samt odla i flera lådor än ifjol, vi hoppas på en rik chiliskörd och mycket tomater. Det finns en stor efterfrågan på våra syrade chilisåser baserade på ekologiskt odlade chilifrukter från Takfarmen och vi kommer att utveckla dessa såser under detta år och förhoppningsvis producera tillräckligt många för försäljning.

Weibulls - Farbror Grön, takfarmen
Weibulls - Farbror Grön, takfarmen
Weibulls - Farbror Grön, stadsodling
Weibulls - Farbror Grön, självförsörjande

Weibulls - Farbror Grön, takfarmen

Vad är den största utmaningen med stadsodling?
Det har nog varit och är fortfarande, att få kommunerna lika intresserade av stadsnära odlingar som privata företag, kommunala bostadsbolag, föreningar, enskilda politiker och invånare.

Stadsodling har mer att erbjuda än bara odling. Det är en demokratisk process som får oss att ta makten över det mest basala i våra liv, nämligen vad vi äter. Stadsnära odlingar gör det också lättare för invånare att möta varandra, är man utanför huset och grejar så stöter man på varandra oftare och det blir flera spontana möten som leder till ett socialare klimat på sikt, man lär känna varandra bättre.

Jag tycker att det är viktigt att samhällsplanerare, arkitekter mm inkluderar stadsodlingar kring och på nybyggnationer i framtidens bostadsområden. Det finns många tak och ytor som kommer kunna producera mat och att bli platser där människor kan mötas.

Har ni några tips för den odlingssugne som vill starta en stadsodling? Det enda som skiljer stadsodling från att odla sina grödor på landet är miljön där man odlar.

Leta efter andra odlare, odlingsintresserade och ta kontakt med bostadsbolag, studieförbund, trädgårdsföreningar. Det är lättare att vara flera.

På nätet kan man finna mycket information. De flesta stadsodlargrupper i Sverige har en egen blogg, sida eller grupp på facebook.

Är du oerfaren så finns det korta trädgårdsutbildningar som ger en god grund att stå på eller en odlarkurs på något studieförbund.

Det finns också mycket trädgårds- och odlingslitteratur idag där du kan finna mycket.

Vad gäller odling i stort så behöver man, var sig man odlar i staden eller på landet, vara tålmodig och inte ge upp i första taget. Det är t ex viktigt att man tar reda på vad grödorna man odlar faktiskt behöver för att utvecklas.

Ta också reda på vad en bra jord är och hur man bearbetar jorden för att det ska bli bättre för varje år. Tänk på att man måste gödsla sin jord, i synnerhet jord på påse som man använder i krukor och lådor.

Följ Farbror Grön och stadsodlingarna:

Farbror Grön

Takfarmen

Stadsodlarna Västerås

Påsjord har bara näring för ett par, tre veckor. Ha också i bakhuvudet att man kan odla på många olika slags sätt och att det finns motstridiga teorier.

Att våga misslyckas och att experimentera sig fram underlättar något enormt, Det är inte världens lättaste att odla fram sin mat men det är inte jättesvårt heller. Men utan engagemang så kommer du inte att lyckas.

Rectangle 3 Created with Sketch.