Rectangle 3 Created with Sketch.

Familjernas sista rapport

Dags att summera resultatet av Sveriges Grannaste Gräsmatta.

Familjernas sista rapport

Weibulls - Sveriges Grannaste Gräsmatta

Weibulls - Sveriges grannaste gräsmatta

Familjen Andersson i Sjöbo

Familjernas tips

Familjen Andersson

Tag hjälp av experter, både för att ta reda på hur jordmånen är och vilka gräsarter som passar bäst där, samt hur man skall förbereda marken innan man sår, det lönar sig i längden.

Familjen Bruhn

Be om råd, det finns mer knep att ta till än jag kunde föreställa mig.

Familjen Odén

Gödsla gräsmattan, då orkar gräset konkurrera ut mossa och ogräs. Dessutom får gräset en grönare och friskare färg!

Hur ser gräsmattan ut nu?

Den är grön och grann nästan överallt, men det tog tid och krävdes mycket vatten samt en del stödsådd på vissa områden. Vi har också gjort en hel del mekanisk borttagning av ogräs. Som bekant har ogräset en förmåga att både gro och växa snabbare än gräset

Vad behöver förbättras?

Det finns ett fåtal mistor, främst i de skuggiga områdena. Robotklipparen har spelat och spelar oss lite spratt. Ibland åker den utanför området, ibland ställer den sig 5 centimeter från ett träd och bara slirar, dessutom låter den bli att klippa vissa små områden. Har dock fått bra hjälp både från Granngården och deras serviceverkstad Pers Maskinbod i Eggelstad.

Hur tänker ni inför nästa vår och sommar?

Under hösten låta klipparen vara igång så länge det behövs. Gödning verkar det som vi har lagt ut tillräckligt, men till våren ska vi fortsätta med Super Gramino, som gett mycket bra effekt på gräsmattan.

Weibulls - Sveriges Grannaste Gräsmatta

Familjen Bruhn i Örebro

Hur ser gräsmattan ut nu?

Enligt målet faktiskt. Veckorna innan midsommar kom vi överens med Bengt att vi skulle toppdressa och komplementså ett område på gräsmattan som fortfarande var glest, lerigt och inte hade tagit sig. Detta gjordes under en lite ostadigare period och oj vad det tog fart. Någon vecka senare kunde man inte längre se att detta hade varit ett problemområde.

Runt midsommar fick vi tillökning i familjen. Då kom vår efterlängtade lilla kille. Att ha en gräsklipparrobot och slippa tänka och bli stressad av en gräsmatta som växer så det knakar var då riktigt skönt!

Gräsmattan har fått en otrolig skjuts i sommar, och de områdena som var glesa och leriga har med nysådd, gödsling och toppdress tagit fart och blivit fina. Vi har fått flera kommentarer att vi fått en sån fin och tät gräsmatta.

Vad behöver förbättras?

Det finns fortfarande en del ogräs i gräsmattan och på sina ställen är den lite ojämn, i övrigt är den väldigt fin!

Hur tänker ni inför nästa vår och sommar?

Bengt har lovat ge några tips inför vintern och sommaren, tanken är att följa dessa.

Weibulls - Sveriges Grannaste Gräsmatta

Familjen Odén i Varberg

Hur ser gräsmattan ut nu?

Vi har faktiskt blivit av med all mossa! Resultatet av mossbekämpningen var över all förväntan. Det krävdes visserligen en hel del arbete då vi krattade bort den döda mossan men såhär i efterhand kan vi konstatera att det absolut var värt besväret. Gödslingen och vattningen har gjort att såväl den gamla som den nya gräsmattan har haft en frisk, grön färg hela sommaren. Mot slutet av sommaren har vi dock inte vattnat och eftersom det varit en solig och torr sensommar så börjar det nu bli fläckar som lider av torka.

Vad behöver förbättras?

Det finns en del ojämnheter i den gamla gräsmattan där robotklipparen fastnar, så dessa behöver vi jämna ut.

Hur tänker ni inför nästa vår och sommar?

Bengt har rekommenderat oss att göra en höstgödsling som kommer att ge gräsmattan en bra start till våren. Vi kommer sedan att följa den skötselplan vi haft i år.

Rectangle 3 Created with Sketch.