Fåglarnas trädgård

När vinterkylan kommer och snön ligger som ett lock över naturens eget skafferi blir det allt svårare för fåglarna att hitta mat.

I det sparsmakade vinterlandskapet blir din fågelmat en källa till glädje för både dig, din familj och fåglarna. Både att sköta fågelmaten och att smygtitta på fåglarna blir lätt en aktivitet som engagerar hela familjen. Man hittar sin favorit bland besökarna och spänningen stiger när en ny individ gör entré.

Varför är fågelmatning viktig?

Fåglar har svårt att hitta mat under vintermånaderna när kylan och snön gör att det är svårt för dem att hitta föda. Att hjälpa fåglarna i din trädgård med mat under denna tid är därför viktigt för att de ska överleva och klara av att häcka under våren och försommaren.

Vad ska man mata fåglarna med?

För att locka så många arter som möjligt bör man ha ett brett utbud av fågelmat. Solrosfrön, hampfrö och jordnötter är populära val, men man kan också hänga upp en bit frukt som koltrasten och björktrasten uppskattar. Talg och fett är ett bra alternativ för att locka den större hackspetten.

Hur kan man locka flera fågelarter till trädgården?

För att locka flera fågelarter till trädgården kan man kombinera olika sorters fågelmat. Förutom fågelbord, holkar och matare är det viktigt att tänka på placeringen av matningsstationen. Fåglarna trivs bäst i undanskymda hörn med närhet till täta buskar och träd där de kan söka skydd.

Tips för att få fåglarna nära fönstret

Om man vill locka fåglarna nära fönstret kan man hänga upp maten precis vid fönstret. Det är viktigt att tänka på placeringen så att både du och fåglarna trivs med den. Man kan även använda automatiska matare för att skydda maten mot större fåglar som skator och kajor.

Fågelmatning året runt

För att locka fåglarna till trädgården året runt är det viktigt att börja tidigt på säsongen och fortsätta mata dem under tidig vår och försommar när häckningsperioden startat. Under sommaren är fåglarna också en bra hjälp i kampen mot ohyra.

Hur får man hela familjen engagerad i fågelmatningen?

Att sköta fågelmatningen och smygtitta på fåglarna är en aktivitet som kan engagera hela familjen. Genom att hitta sin favorit bland besökarna och spänningen när en ny individ gör entré, kan det lätt bli en källa till glädje för både dig

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020