Rectangle 3 Created with Sketch.

Färgcirkel

Växter med olika former är lättare att kombinera med en gemensam färgskala än att få blommor med olika färger att fungera ihop.

Färgcirkel

Ladda ner Weibulls färgcirkel om du känner dig osäker på hur du ska kombinera olika färger i din rabatt.

Weibulls färgcirkel

Använd den genom att välja färger från en begränsad del av cirkeln för att få ett sammanhängande intryck. Addera sedan en komplementfärg från motsatt del av cirkeln om du vill få lite extra liv i rabatten.

Var inte rädd för att välja färgstarka blommor, i ett sammanhang i en rabatt upplevs en blomma sällan så djärv som den gör när du betraktar den ensam.

Om det är en färgstark rabatt som är ditt mål ska du jobba med att skapa kontraster genom att använda komplementfärger, de färger som är placerade mittemot varandra i färgcirkeln. Färgers styrka framhävs när de placeras ihop med en kontrasterande färg.

Men det är just mixen av olika färger som kan vara svår. Milda färger är lättast att blanda utan att det skär sig. Det är även lättare att jobba med små blommor när du vill ha många färger. Stora blommor kan lätt ge ett rörigt intryck om för många starka färger kombineras. En rabatt med mycket bladverk är mer förlåtande om två färger skär sig då det gröna mjukar upp och skapar övergångar. Men tänk på att även bladens färg kan skapa lika mycket effekt som färgen på blommorna.

Men låt varken dessa tips eller färgkartan begränsa dig, upplevelsen av färg är högst personlig så om du tycker att det är snyggt… så är det snyggt.

Rectangle 3 Created with Sketch.