Rectangle 3 Created with Sketch.

Ett paradis

I utkanten av Norrköping hittar du Susannes och Jannes ekologiska paradis.

Ett paradis

Susanne och Janne träffades redan i 10-års ålder på en camping. Nu bor de tillsammans i ett hus som de köpte 1998, en gammal hästgård som på den tiden hade hopphage. Hagen är borta och har ersatts av en grön gräsmatta, fruktträd, ett växthus och diverse odlingar som täcker ytan.

- Välkommen till mitt paradis, är det första Susanne säger.

En känsla som är lätt att förstå just den här dagen. Solen skiner, luften är varm och full av fågelkvitter och när vi går ett varv i trädgården möts jag av en svag doft från odlingen med gul lök.

Weibulls på besök

Hon berättar om vad hon odlar just nu, vilket är en hel del. På tomten finns ett par krukor och en rabatt med blommor längs med altanen. Men det är inte de vackra blommorna som lockar Susanne ut i trädgården. Till större delen består hennes trädgård av ätbara växter. Olika sorters lök, potatis, sallat, morötter, palsternacka, rödbetor, rädisor, dill och persilja.

- Här har jag salladslök och purjolök. Vilket som är vilket märker jag när de kommer upp mer, säger hon och skrattar lite.

Midsommarskörd

Under ett lager av fiberduk och bärnät gömmer sig jordgubbarna som behöver skydd mot fåglarna. Hon täcker av en del av odlingen för att kontrollera att det finns till morgondagens midsommarfirande. Och visst finns det så det räcker. Stora, röda jordgubbar.

Förutom jordgubbarna kommer hon även servera nyskördad sommarpotatis, Puritan. Potatisodlingen innehåller även Bintje och King Edward. Den sistnämnda odlas varje år trots att potatisarna blir ganska små.

Weibulls på besök Weibulls på besök

Fruktträdgården

Vi går vidare till fruktträden där Susanne guidar mig mellan äpplen av olika slag. Här finns både höstäpplen, vinteräpplen och gulgröna sommaräpplen, Transparante blanche, som hon använder till mos.

Hon visar opalplommonträd och päronträd och hon har något att berätta om allt vi tittar på. Päronträdet är samma sort som hennes farfar hade en gång i tiden.

- Jag ville ha samma päron som farfar, men trädet jag köpte var fel. Nu har jag köpt rätt sort, säger hon och läser på lappen som sitter kvar på trädet, Clara Frijs.

Växthuset

Även om det är Susanne som fixar mest i trädgården så är det ett gemensamt intresse hon har med Janne, och förra året köpte de ett växthus. Det kom på plats lite sent på säsongen och odlingen blev av i all hast.

- I år är det mer planerat, säger Susanne när vi går in.

Stenplattorna som markerar mittgången är omgivna av tomater, gurkor, pumpor, chili och kryddor i krukor som gör att det doftar fantastiskt gott.

Weibulls på besök Weibulls på besök

I växthuset växer det både minigurka, slanggurka och västeråsgurka. En av Susannes hemligheter i livet är hennes recept på inlagd gurka. Det enda hon avslöjar är att hon har dill i, och ibland lök. Även om receptet är hemligt delar hon med sig av skörden till vänner och bekanta som får njuta av resultatet.

Fokus på det ekologiska

Susanne gillar att prova nya saker och är inte rädd för att misslyckas. Deras odlingar har utvecklats steg för steg, men de har hela tiden odlat ekologiskt. Ända sedan de flyttade in i huset har matavfallet komposterats och använts som gödsel i trädgården.

Det första de odlade var rabarber på makens begäran, men även jordgubbar och potatis.

- Men sniglarna tog allt, säger hon utan en enda antydan till besvikelse.

Istället för att bekämpa sniglarna har de flyttat odlingarna, ramat in dem och under jordgubbarna lägger hon flis. Det har hjälpt en del mot sniglarna som inte gillar det obekväma underlaget.

Weibulls på besök

Men även rådjuren kommer förbi för att smaka, gärna av rödbetorna och sallaten. Att vattna ut blodmjöl regelbundet är Susannes lösning på det problemet. Det hjälper till viss del, men hon får ändå acceptera att hon får dela med sig lite till söta besökare från skogen.

S.M.A.R.T i jobbet

I sitt jobb som kökschef har det ekologiska fått spela en viktig roll genom projektet ”S.M.A.R.T-mat” som drivs på skolan där hon jobbar. Ett projekt som innebär att maten som serveras ska följa riktlinjerna nedan. Personalen har utbildats för att kunna lära eleverna, och även föräldrarna blev inbjudna att delta.

  • Större andel vegetabilier
  • Mindre utrymme för "tomma kalorier"
  • Andelen ekologiskt ökas
  • Rätt köttval, rätt grönsaksval
  • Transportsnålt

Att odla eget och äta bra mat är viktigt och det genomsyrar Susannes sätt att se på saker.

- Man ska ha balans i livet, både när det kommer till mat och annat, säger hon med övertygelse i rösten.

Nya projekt på gång

Susanne har gjort ett tappert försök med krusbärsträd under åtta års tid. Men vintern gick hårt åt träden så det är dags att ta bort dem.

- De är ändå så klena, stammen blev aldrig tjockare än när vi köpte dem, förklarar hon.

Så nästa steg i trädgården blir att plantera vinbärs- och krusbärsbuskar längs diket i ytterkant av tomten. Och ett nytt äppelträd, Himmelstalund, står högt upp på önskelistan.

Rectangle 3 Created with Sketch.