Rectangle 3 Created with Sketch.

Eldsjälar i Karlberg

Att passera den lilla rosbeklädda portalen till Karlbergs trädgårdsförening är som att ta ett kliv in i en ny värld.

Eldsjälar i Karlberg

Här råder 2000 kvadratmeter stillhet och ro, trots att storstadens brus och rörelse finns alldeles inpå knuten. Läget är fantastiskt, med Karlbergs slott och Karlbergssjön som närmsta grannar.

Weibulls - På besök - Franco Pisani
Eldsjälen Franco Pisani

Weibulls - På besök

Weibulls - På besök - Bolltistel
Bolltistel

Weibulls - På besök - Blåklint & Ringblomma
Blåklint & Ringblomma

Weibulls - Pä besök - Stockros
Stockros

Den lilla koloniträdgården är en avknoppning från slottet och de 15 medlemmarna har alla någon anknytning till verksamheten vid Militärhögskolan Karlberg. En av föreningens eldsjälar är Franco Pisani, som odlar på en av trädgårdens tolv lotter.

– Jag tillbringar en stor del av min tid här i trädgården. Jag är inte någon odlingsexpert, utan trivs lika bra med arbetet i trädgården som det vid min egen lott. Jag uppskattar trevlig samvaro och att ha något att göra, för mig har engagemanget här blivit ett sätt att leva efter att jag gick i pension, säger Franco.

Weibulls - På besök

På Francos lott finns bland annat mangold, spenat, tomater, sallat och blommor. Han berättar att i år har det varit svårt att få fart på grönsakerna, mangolden har inte vuxit till som den brukar och tomaterna är ovanligt sena. Men lyckligtvis är Franco också tilldelad en rad i ett av trädgårdens prunkande hallonland. Tillgången på bär och frukt är god, runt om i trädgården finns flera fruktträd och det nätinklädda bigarråträdet dignar av välsmakande bär vid tiden för vårt besök.

Weibulls - På besök

Unikt engagemang

Annat var det för 30 år sedan, när en annan av föreningens eldsjälar, Torsten Bandh, kom till området som nybliven lottinnehavare. Hela området var då indelat i lotter, det fanns inga gräsmattor och bärbuskar och fruktträd var vildvuxna. Med Torsten som frontfigur påbörjades ett enträget arbete med att omvandla platsen till den levande trädgård det är i dag. Även Franco har haft en nyckelroll i förvandlingen, både som idékläckare och utförare, där hans förflutna som chef för serviceförrådet på Militärhögskolan har kommit helt till sin rätt under åren av förvandling. Tillsammans med övriga medlemmar har de uträttat stordåd.

Weibulls - På besök

Den lilla trädgården, som i dag rymmer mjuka gräsmattor, lummiga bersåer, trivsamma sittgrupper, fruktträd, bärbuskar och givetvis odlingslotter, tycks inte sakna någonting. Minnet av Torsten, som nyligen avled 95 år gammal, lever nu vidare med de träd, många perenner och byggnader han var medskapare av.

– Torsten planterade också en ros på sin lott, varje gång någon av hans nära vänner gick bort. De rosorna finns i dag utplacerade i trädgården och påminner oss om ett enastående, 44-årigt trädgårdsliv, berättar Franco.

Trivsam ordning

I trädgården gör sig lottinnehavarnas gemensamma bakgrund inom Försvarsmakten gör sig påmind. En näst intill militärisk ordning löper som en röd tråd genom så gott som varje detalj. Skötsel, underhåll och förvaring, här finns väl genomtänkta lösningar för allt – inte minst det sociala umgänget! Stugan ”Carlsro”, en ombyggd glasskiosk som försetts med altan, är en självklar mötespunkt för medlemmarna. Ålderspannet är brett, från trädgårdens yngsta som just har lärt sig gå, till föreningens äldsta som med råge har passerat pensionsåldern.

För Franco är kvällarna i trädgården lika viktiga som bestyren på dagtid. Då unnar han sig god mat och vin och njuter av den härliga utsikten över sjö och stad. Det här är verkligen en oas där trädgårdslusten får utlopp, utan förbehåll!

Rectangle 3 Created with Sketch.