Rectangle 3 Created with Sketch.

Det blommar i varje vrå

En dryg mil söder om Stockholms innerstad, lever Anne Bringemo med sin trädgård på heltid.

Det blommar i varje vrå

Kolonistugan vid Listudden i Skarpnäck, med 330 kvadratmeter tomt är tveklöst hennes och maken Björns sommarparadis. Redan i början av maj lämnar de lägenheten för livet som kolonister. De stannar i stugan till slutet av september, när sommaren övergår i höst. Det är lätt att förstå varför! Blomsterglädjen runt stugan är påtaglig, men här finns även bär och lite grönsaker för husbehov.

Weibulls - på besök
Anne Bringemo

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök

Weibulls - på besök
Pastellakleja

Mor sådde ett frö

Trädgårdsintresset har hon ärvt av sin mor, men det var först i vuxen ålder som entusiasmen för odling blommade ut. 1993 köpte hon stugan och startade en omvandling som fortfarande pågår, om än i mindre omfattning 20 år senare.

– Jag är en självlärd blomfantast som hela tiden prövar mig fram, berättar Anne. Jag kan egentligen inte mycket om trädgårdsdesign, hela min trädgård är i stället resultatet av ett otröttligt experimenterande. Jag tycker det är spännande att förnya rabatterna år från år! Dessutom vill jag kunna njuta av mina blommor under hela växtsäsongen, från tidig vår till sen höst.

Flocklilja

Vän med blommorna

Anne betonar att hon vill titta på blommorna när de blommar. Vid vårt besök råder full njutningstid; nattljus, flox, rosenskära, klematis, stjärnflocka, akleja och stormhatt är bara några av de många sorter som blommar. Hon säger att den fina blomstringen är belöningen för de många timmars arbete hon investerar i trädgården under våren.
– Varje dag går jag runt och pratar med mina blommor. Jag försöker lära känna de växter jag har, erfarenheterna jag får här i trädgården är lika viktig som den kunskap jag kan få i böcker och från olika sajter på internet.

Blommande nyhetsflöde

Anne säger att det är en fördel att ha många odlingsintresserade grannar. Det öppnar möjligheter för ett utbyte av både erfarenhet och plantor. Byteshandeln pågår under hela trädgårdsäsongen. I våras genomförde föreningen också en växtbytardag där många plantor fick nya hemvister i området.

– Varje höst åker jag också till Taxinge trädgårdsmässa för att hitta sorter som kan berika mina rabatterna här hemma. Senast blev det röd solbrud, Rudbeckia Magnus och en hög Gentiana.

Klematis Summer Snow

Det borde vara svårt för en blomfantast att välja ut en favorit, men när Anne får frågan kommer svaret direkt:

– Klematis! Det är verkligen blomman för mig. Jag tycker om hur den klättrar, förgrenar och breder ut sig där den växer. Men om jag får säga två, är även liljor en av mina favoritväxter.

Rectangle 3 Created with Sketch.