Rectangle 3 Created with Sketch.

Chili

Chili är hett, och populariteten ökar.

Chili

God smak och många sorter att välja bland. Men det är många som odlar den bara för den vackra plantan med frukterna som ger en fin färgklick.

Några av de starkaste sorterna ingår i arten capsicum chinense. Men styrkan är inte det enda som skiljer sorterna åt, fruktighet och sötma ger också karaktär åt de olika sorterna. Chilipeppar innehåller capsaicin som ger den starka smaken. Styrkan sitter i det vita fröfästet som du kan ta bort om du tycker frukten är för stark. Styrkan påverkas även av hur mogen frukten är och mäts i scovillegrader.

Lättodlad

Det är inte svårt att odla chilipeppar men de kräver en del uppmärksamhet. Den behöver lång tid för att utvecklas och ska därför ges en tidig start. Så inomhus i såjord i januari-februari. Placera sådden varmt och ljust, men inte i direkt solljus. I början av året när dagarna är riktigt mörka behöver du extra belysning. Från februari och framåt är det lättare att lyckas med enbart dagsljus.

När plantan etablerat sig kan du ställa den något svalare.

Plantera ut först när nattemperaturen är över 10 grader. Välj en solig plats som är skyddad från vind. I växthus, kruka på altan eller balkong eller inomhus ger de bästa förutsättningarna.

Flytta inte ut plantorna innan nattemperaturen är över 10 grader.

Skötsel

Vattna och ge näring regelbundet, chili vill ha mycket näring. Välj näring med mycket fosfor och kalium och mindre mängd kväve. Toppa plantorna om du vill att de ska hålla sig låga, men gör det inte för sent på säsongen. Beskärning under sommarmånaderna ger en försenad skörd.

Skörd

Skörda under sensommaren och på hösten. Ät frukterna färska efterhand som de mognar.

De håller sig ett par veckor i kylskåp men du kan även torka eller frysa in. Dela frukterna och ta ut kärnorna så kan du frysa dem i plastpåsar och ta fram och använda i matlagningen senare. Häng upp och torka frukterna, efter cirka två veckor är de torra och kan malas ner till ett pulver. Frukterna "skramlar" när de är torra. Maler du en gång blir det chilipepparflakes. Vill du ha ett fint pulver behöver du torka de malda frukterna för att sedan mala dem en gång till.

Hitta rätt styrka

Rent capsaicin är cirka 16 miljoner scovillegrader.

Den hetaste chilefrukten är Carolina Reaper som har uppmätts till en styrka på 2,2 miljoner scovillegrader.

Paprika 0-100 scovillegrader
Weibulls Chili Anaheim 1000-2000 scovillegrader
Weibulls Paprika Padron 0-3000 scovillegrader
Weibulls Hungarian Hot Wax 3500-8000 scovillegrader
Jalapeño 2000-8000 scovillegrader
Cayenne och tabasco 30 000-50 000 scovillegrader
Weibulls Cayenne Long Slim 40 000-50 000 scovillegrader
Weibulls Caribbean Antillais 250 000-300 000 scovillegrader
Habanero 100 000-350 000 scovillegrader
Bhut jolokia 1 000 000 scovillegrader

Odla chili

  1. Så inomhus i såjord i januari-februari.
  2. Använd extra belysning för bästa resultat.
  3. Ställ sådden på en varm och ljus plats.
  4. Placera något svalare när plantan etablerat sig.
  5. Plantera ut när nattemperaturen är över 10 grader.
  6. Vattna och ge näring regelbundet. 

Prova gärna Weibulls produkter!

Weibulls - Odla chili

Chile eller Chili

Chile anses av många vara den rätta stavningen och att chili är namnet på en maträtt. I Europa är dock chilipeppar den ursprungliga västerländska stavningen. Ordet kommer från Aztekernas ord chil som betyder röd. Landet Chile har ingen koppling till namngivningen, där är ají ordet för chili.

Rectangle 3 Created with Sketch.