Rectangle 3 Created with Sketch.

Bruhn träffar Bengt

Få ordning på lerfläckar i gräsmattan.

Bruhn träffar Bengt

Familjen Bruhns nyanlagda har fullt med leriga fläckar. Som vinnare i tävlingen Sveriges Grannaste Gräsmatta får de nu hjälp att fylla igen hålen.

Weibulls - Sveriges grannaste gräsmatta


Hemma hos Mattias och Karen Bruhn i Sjöboviken utanför Örebro är familjelyckan fullkomlig. Fattas bara annat med ett nybyggt hus alldeles intill glittrande Hjälmaren, en spirande vårträdgård och, inte minst, ett litet barn som väntas i början av juni.

Lerig och flammig

Familjen Bruhn i Örebro

Problem: Gulnad matta och leriga fläckar Jordtyp: Normal

Åtgärd: Gödsling och stödsådd.

Men det är tur att det dröjer något år innan de små fötterna ska trippa runt på tomten, för gräsmattan har litet övrigt att önska, tycker Mattias till vardags civilingenjör.
– Huset stod klart för ett år sedan och jag hade läst att bästa tiden på året att anlägga en gräsmatta är hösten. Vi vill gärna ha en slitstark gräsmatta där vi kan spela fotboll och leka med barnet. På Granngården fick vi rådet att välja Villafröjd och fick även låna en vält där.

De plockade bort stenar, grundgödslade och sådde. Allt gick bra till en början.
– Det kom upp snabbt och såg jättefint ut. Men sedan i slutet av hösten började den gulna innan grannarnas och nu är den alldeles lerig och flammig. På stora fläckar är det jätteglest och lerigt, säger Karin som är sjuksköterska inne i staden.

Mötet med Bengt

Weibulls gräsexpert Bengt Hansson ställer lite kontrollfrågor, känner på gräset och blickar ut över ytan med granskande ögon.
– Varför är det så fint på just den här plätten, säger han och pekar på en kilformad yta vid bilen?
– Där sådde vi senare och jag använde ingen stroller för att lägga ut gödsel utan gjorde det för hand. Vi tror att det blev lite mer där än på de andra ytorna, säger Mattias.

Det tar Bengt som en ledtråd till varför mattan gulnade i slutet av säsongen.
– Det var mycket regn då och näringen tog helt enkelt slut där ni inte har varit lika generösa. Men ni gjorde rätt som började med ett 11-5-18 gödsel som grundgödsling. När gräset har börjat spira, då höjer man kvävevärdet från 11% till 20% vilket sätter ordentlig fart på bladtillväxten.

Skurarna kan också ha varit en orsak till varför den tidigare sådden inte blivit så lyckad.
– Det kan både ha varit så att gräsfröet flöt omkring och att det helt enkelt drunknade och dog. Man kan se att kullarna på tomten har klarat sig bättre än dalarna, vilket antyder det, säger Bengt.

Gräs gror först när det är åtta grader varmt i jorden. Ett gräsfrö väntar tills det får optimala förhållanden, fukt och värme, sedan skjuter den ut sin grodd.
– Just då, innan det har hunnit bilda ett rotsystem, är fröet som skörast. Slår det då till och blir torka eller det dränks är det lätt att det dör. Om man vill ge en nyanlagd gräsmatta den snabbaste tillväxten ska man småvattna två gånger om dagen de fyra första veckorna.

En plan tar form

När gräset har etablerat sig gäller dock tvärt om. Eftersom man vill uppmuntra gräset att söka sig djupt ner, så långt som trettio centimeter ner, vill man hellre vattna sällan och mycket.
– På hotellanläggningar söderut har man popup-bevattningar som vattnar lite och ofta. Det fungerar utmärkt, ända tills man ska resa bort eller anläggningen slutar att fungera. Då har gräset bara några centimeters rotdjup och torkar ut väldigt fort och gulnar.

I just Mattias och Karens fall finns ett problem med just vattenfrågan:
– Nästa år har kommunen lovat att vi ska få vatten. Men fram till dess har vi samfällighetsvatten och det tar faktiskt slut ibland i husen. Därför är det förbjudet att vattna exempelvis, säger Mattias.

Det blir en utmaning eftersom Bengts recept för att råda bot på lerfläckarna handlar om att stödså efter att först ha grundgödslat.
– Eftersom de inte kan vattna är det bra om gödslet kommer ut så fort som möjligt. Det tar ett tag för kornen att smälta ner och bli del av markvätskan. Jag kommer också att ge dem ett långtidsverkande gödsel eftersom de inte har möjlighet att sprida ut och vattna så ofta. Så snart det blivit cirka åtta grader i jorden kan de stödså. När gräset är 4-6 centimeter kan ni börja klippa.

Bengt tanke är att så med samma gräsfrö som de använde när de anlade gräsmattan. På det sättet minskar man risken för att det ska bli flammigt första åren innan mattan jämnar ut sig.
– Alldeles innan sådd ska de försiktigt rugga upp ytan med en stålkratta, utan att försöka skada det befintliga gräset för mycket. Sedan får vi helt enkelt förlita oss på vädergudarna i det här fallet, även om det kan bli väldigt svårt att få sådden att fungera om det blir en torr sommar. Helst ska gräset ha 25–30 mm per tiodagarsperiod, säger Bengt.

Karen tycker att planen låter bra. Den enda utmaningen är vädret i sommar.

Bengts tips:

För att få gödselmängden jämnt fördelat kan du dela upp tomten i lika stora rutor och fördela gödslet i högar därefter. Du kan också lämna en ”noll-ruta” där du inte gör några åtgärder för att se och lära sig skillnaden på där du behandlat och inte.

Rectangle 3 Created with Sketch.