Rectangle 3 Created with Sketch.

Blommornas drottning

Rosor tillhör ett uråldrigt växtsläkte med fossila fynd som är 20-25 miljoner år gamla.

Blommornas drottning

I mer än 4000 år har man odlat rosor i Kina och främre Asien. Roskulturen spreds via greker och romare till Europa där Frankrike fick en stor roll i förädlingsarbetet med rosor. Det finns cirka 20 000 rosor registrerade och namngivna och än idag pågår ett förädlingsarbete som resulterar i mer än hundra nya rosor varje år.

Rotäkta eller inte

De flesta moderna rossorter som säljs i handeln är okulerade, vilket betyder att de är inympade på en vildros. Vildrosor är antingen busk- eller klätterrosor medan alla rabattrosor är förädlade.

Rotäkta rosor växer på sin egen rot. Okulerade rosor har fått växa ihop med en härdig grundstam som då står för själva livskraften medan knoppen på bladvecket, ögat, som okulerats på stammen bestämmer sorten.

Oavsett om man tycker att rotäkta rosor är bättre än en okulerade rosor så är fördelen med de okulerade att de har provodlats i större utsträckning och vi vet hur de klarar sig i vårt klimat, och ofta så kommer de igång snabbare än de rotäkta. Fördelen med rotäkta är att skotten som kommer från roten är av samma sort som busken. När en okulerad ros skjuter vildskott så är det av den sort som stammen tillhör och därmed inte samma som busken.
Weibulls - Rosor
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.