Rectangle 3 Created with Sketch.

Blommande dukning

Duka bordet med ett böljande hav av sommarblommor!

Blommande dukning

Jag ville få fram en prunkande känsla när jag skulle göra den här dukningen. Ville att blommorna skulle ta över bordet och inte ta så mycket hänsyn till oss runt omkring. Jag ville göra en utställningsdukning, bara för inspiration, inte till att användas praktiskt.

FloristUlriks sommarbordsdukning

Förberedelse

Humla i salvia

Jag började med att åka till en trädgårdshandel, på årets varmaste dag, där jag bestämde mig för ett blå-lila tema. Det var helt enkelt de tonerna som det fanns mest material i.

Materiallista:

  • Stäppsalvia, Salvia nemorosa
  • Fältvädd, Scabiosa columbaria
  • Höstaster, Aster novi-belgii "Victoria"
  • Snötörel, Euphorbia ”Diamond frost”
  • Murklocka, Campanula portenschlagiana
  • Mini hängpetunia, Petunia hybrida
  • Murgröna, Hedera helix
  • Vit-grå prydnadssten
  • Tallrikar och bestick från IKEA
  • Glas från Iittala

Dukning

Väl hemma hällde jag upp en stor hink med vatten och sänkte ner alla växterna i vattnet tills det slutade bubbla. Då vet man att de är fullmatade med vatten för att klara av värmen ett tag i alla fall. Jag gjorde i ordning platsen där dukningen skulle vara och började med att placera ut tallrikar, bestick och glas, så jag visste vilken yta jag hade att använda mig av. Sen var det bara att sätta igång. Började i centrum med salvian och scabiosan. De är högst och är därför viktiga att få på rätt plats från början. Sen var det bara att fylla på med det övriga materialet.

För att dölja krukorna valde jag att placera de hängande växterna närmast kanten, de döljer krukorna helt naturligt.

FloristUlriks bordsdukning, sommar

FloristUlriks bordsdukning, sommar

FloristUlriks bordsdukning, sommar

Slutdetaljerna

Viktigt att tänk på...

...när man använder sig av många olika sorters material är att inte blanda för mycket utan hellre gruppera materialen tillsammans i olika stora grupper. Flera likadana växter tillsammans syns bättre än om de varit utspridda. Det är också lättare att arbeta med färgblock då.

Som ett avslut lade jag till lite sten, för att få en hård kontrast mot de mjuka växterna, men också för att få in en ljusare färg i kanten. Jag lade också till några murgrönsrankor som fick leka sig in mellan övrigt material och ner för bordskanten. De bidrar med ett annat linjespel och förstärker formen på arrangemanget.

FloristUlriks sommarborddukning

Dekorera servettringarna

Jag fick murgrönsrankor över och klippte då av sex rankor och snurrade de runt servetterna, det blev till fina servettringar som passade perfekt i dukningen.

Tips

Om du vill göra något liknande hemma någon gång, vilket jag självklart tycker att du ska göra, bygg då inte så mycket på höjden. Jag gjorde det för min dukning är bara en inspirationsdukning, en utställning helt enkelt. Men det är svårt att sitta och samtala runt mitt bord.

Börja med något enkelt. Gå till din blomsteraffär och se vad de har för material i säsong, snart kommer till exempel krysantemumen att nå sin topp. Köp hem så många så de kan sträcka sig längs hela mitten på ditt bord, kanske blir 10-15 st. Köp silkespapper i matchande färg och cellofan. Vattna växterna, klä in krukorna med cellofanen och till sist med silkespappret. Placera de i din dukning.

Du kan förstärka färgen med grenar från trädgården, blad, trådar, pärlor, ljusstakar med mera. Jag är säker på att du har massor av saker hemma som du kan använda dig av. När du sen känner dig säker på hur man gör kan du lägga till fler sorters växter och kanske experimentera mer med färger.

Glöm inte heller att dukningen enbart är en del av en helhetsupplevelse som börjar redan vid din entré. Så där kanske du placerar en blomma eller två som välkomnar gästerna. Likadant i badrummet, ställ en blomma på handfatet, eller bara låt några blommor flyta i ett glas eller två. Det är helheten man kommer ihåg.

Lycka till!

Weibulls - FloristUlrik

FloristUlrik

Vill du se mer av FloristUlrik?

Besök hans blogg

Rectangle 3 Created with Sketch.