Rectangle 3 Created with Sketch.

Att gå i väntans tider?

Det är en lång vinter i år, i alla fall för oss som är vana vid korta, gröna Mälardalsvintrar.

Att gå i väntans tider?

Fortfarande ligger snön tjock vid vår stuga och i helgen fyllde vi på fågelmatarna med frön igen. Gladast för det var ekorrarna. Men övriga djur i trädgården sover djupt.

Weibulls - Stefan Nilsson, trendexpert - förkultivering

Men hemma i stan är det däremot full fart. Det gror lite överallt i torvkrukor, pluggboxar och miniväxthus.Redan i februari började vi tumma på fröpåsarna och välja ut vad vi ska odla i år. Nån klok person sa att ”utgå från vad som funkade bra förra året”. Vissa saker växter som sjutton men blev fin frukost till rådjuren hos oss, så jag vet inte om vi ska utgå från deras smak i år…

För att hålla lite ordning på odlandet så har jag bestämt att jag är blomchef och äkta hälften får vara chef för det ätbara. Mycket av det jag vill odla är sånt som fanns i villaträdgården hemma när jag var liten. Som ringblommor till exempel. Just ringblommor behöver ju inte förodlas läste jag mig till och vi satt en bra stund med våra fröpåsar och läste på om hur varje växt ville ha det. Ringblommor, lupiner, pelargoner…

Till slut hade vi varsin liten hög med sånt som absolut skulle ner i jorden i förväg för att hinna med en svensk sommar. Det flesta av fröerna behövde förplanteras i mars/april men det är en fin avvägning. Man ska inte plantera sina frön för tidigt heller så skotten hinner bli långa och rangliga innan de kan planteras ut. Men just så här runt påsk är alldeles idealiskt för det mesta som ska förodlas. Jag pratar nu med mina lupiner och rudbeckior så att de känner sig stärkta inför sommaren.

Äkta hälften planterade bland annat persilja. ”Ha tålamod, persilja gror mycket långsamt, 3-4 veckor”, läste vi på påsen och det är faktiskt lite charmigt att behöva gå runt och ha tålamod med sin persilja. Några tomatillofrön åkte också ner i jorden. Texmextrenden är stark om man ska tro kokboksförfattarna och då behöver man tydligen tomatillo till riktiga syrligt mustiga salsor. Får återkomma i den frågan, det kanske går lika bra med tomater?

Så nu går vi här i väntans tider… Det mesta vi har planterat har visat sitt första bladpar vid det här laget men de får gärna ta sin tid. Det är riktigt mysigt att pyssla om dem när man kommer hem från jobbet, se vilka som har växt och vilka som behöver vattnas lite försiktigt. Och öva sitt tålamod tillsammans med persiljan.

Stefan Nilsson - Trendexpert

Stefan Nilsson
Trendexpert

Rectangle 3 Created with Sketch.