Rectangle 3 Created with Sketch.

Årets frönyheter 2020

Sorter som kan inspirera både rutinerade och mindre erfarna hemmaodlare samt därtill fresta smaklökarna – det är idén för Weibulls 23 frönyheter. Här finns frö som fungerar fint att så på liten yta och nya spännande sorter för köksträdgårdens olika kvarter. Två inbjudande blomsterblandningar blir pricken över i för trädgårdens pollinerare.

Årets frönyheter 2020

Förnyelse för hemmaodlare och naturens pollinerare

Ätbart äger

Kålen har alltid haft en given plats i kökets trädgård. För 2020 erbjuder Weibulls en tidig vit spetskål, ’Cuor Di Bue Grosso’ och brysselkål ’Long Island (early)’ – en sort med runda, fasta rosetter. Blomkål ’Igloory F1’ och välsmakande Pak Choy fulländar förnyelsen av kålsorter. Mörkt gröna blad har lättodlade spenat ’Matador’. Sorten förstärker Weibulls sortiment av Kravmärkt frö och har resistens mot ras 1-3 av spenatbladmögel. Den som vill ha salladsråvara en bit in på hösten väljer med fördel krispiga rosensallad ’Palla rossa 2’ och får då skörda vackra och smakrika röda huvuden med vita nerver och stjälkar. Addera extra tidiga morot ’Jeanette F1’ med utmärkt smak och köksträdgårdens ansiktslyft är ett faktum.

  

nyheter ätbart

 

Frö för mera vego

Två matiga tomater, ’Noire de Crimée’ och plommonformade ’Roma VF’ samt söta och krukvänliga körsbärstomaten ’Balkonzauber’ berikar utbudet av sommarens kanske mest självklara grönsak. Även familjen gurkväxter får tillökning. Produktiva gurka ’Vorgebirgstrauben’ (en Västeråstyp) och asiegurka ’Fatum’ gör entré tillsammans med välsmakande gula squashen ’Solei’ och läckra pumpan ’Uchiki Kuri’. Kronan på verket är ’Jaune de Paris’, en klassisk storväxt matpumpa med orangegult fruktkött och full Halloween-potential!

nyheter veggo 

Inget nyhetssläpp är komplett utan ett tillskott i den omåttligt populära släkten Capsicum. Denna gång tacklar medelstarka och aromrika chilipeppar ’Foradjido’ uppgiften. Sorten är speciellt lämplig att odla i kruka och blir en välkommen fönsterdekoration tidigt på året!

 

Bi-dragande Fredagsbukett

Undersköna rosenskära ”Sea shells”, en lättodlad snittblomma i toner från vitt till rosa, gör det enkelt att imponera med en hemodlad Fredagsbukett. Kombinera gärna med en klättrande luktärt, till exempel ljust rosa ’Mollie Rilestone’ eller ’Old Spice Senator’ som förskönar med vitstrimmiga blommor på vinröd botten. Luktärt ’Beaujolais’ fulländar klättertrion med djupt vinröda blommor. Ju fler luktärter du plockar, desto bättre förutsättningar för en lång blomningstid!

 

En lång blomningstid gynnar även naturens pollinerare, som sannolikt dras till ”Dwarf Annula Flower Mix’ med låga sommarblommor, eller lättodlade ringblomma ”Playtime Mix” med skinande färgställningar och ätbara kronblad. Minst lika dekorativ i sallad och sommardrink är slingerkrasse ’Bloody Mary’, som har framträdande blommor i röda och gräddgula nyanser med röda stänk och ränder. En given kandidat för årets ”måste testa”-påse!

nyheter_portionsfröer 

Rectangle 3 Created with Sketch.