Rectangle 3 Created with Sketch.

Årets frönyheter

Det ätbara fortsätter att regera bland Weibulls frönyheter, där flera sorter bekräftar intresset att odla för smak och öga. Likaså är engagemanget för ekologi oförändrat stort.

Årets frönyheter

Storbladig basilika, oval rädisa och tidig jättespenat kompletterar det KRAV-sortimentet. Även årets nya blommor fångar ögats uppmärksamhet. Här finns bland annat klättrande och rikt blommande Törnrosas kjortel och skimrande dunborstgräs som bidrar med magi till trädgården.

Odlarglädje bortom grönsaksdisken

Gul spetspaprika
Gul Spetspaprika, ’Corno di toro Giallo’

Det finns många skäl att gilla hemmaodling – inte minst för möjligheterna att utforska nya sorter, upptäcka nya smaker och ta ut svängarna när det gäller grönsakernas färg och form. Flerfärgat i fröpåsen blir allt mer uppskattat och bland Weibulls nyheter märks det i rödbeta ’Mix’ och rädisa ’Easter egg mix’. Båda bäddar för en skörd som går från vitt och rosa till rött och gult. Paprika ligger i tiden och bland årets nyheter finns tre olika färger av spetspaprika, gul ’Corno di toro Giallo’, röd ’Torno di toro Rosso’ samt svarta ’Black Knight F1’. Med god hjälp av värme och sol väntar en riklig skörd av härligt söta och stora frukter. Den formsköna kålen är en större utmaning, men värd ett försök – inte minst för sina näringsmeriter. Weibulls kompletterar utbudet med krusbladig savoykål ’Vertus’ och rosettkål mix ’Kalettes®’ som bildar löst knutna huvuden utmed stammen och innehåller en blandning av färger. Melon Cantaloupe ’Charentais’ kräver växthus på våra breddgrader, men med det behovet tillgodosett ger plantorna grapefruktstora frukter med underbart söt smak.

Lätt som en plätt - helt rätt!

Rödbeta
Rödbeta, Hullahopmix

Ärtor och squash är sorter som kan få novisen att känna sig som ett odlarproffs. Två nya squash, ljusgrön ’Genovese’ och gyllengul ’Gold Rush’ förstärker sortimentet med härligt frisk smak. Den lättodlade ärten ’Desirée’ har djupt mörklila baljor och kan antingen skördas tidigt som sockerärt eller senare som spritärt. Även fleråriga skogsskräppa ’Bloody Dock’ är lättodlad och en fin bladgrönsak med lätt syrlig smak när dem skördas tidigt på säsongen. De röda bladnerverna gör den till ett fräscht utropstecken i salladen!

KRAV-trio ger ekologiskt mervärde

Årets KRAV-nyheter omfattar mycket uppskattade och storbladiga basilika ’Genovese’, ovala rädisan ’French Breakfast’ och spenat ’Early Giant’. Den senare gör rätta för sitt namn med spenatblad stora som handen. ’Early Giant’ trivs allra bäst vid odling i lägre temperaturer och kan därför startas tidigt på våren samt även odlas på hösten med mycket bra resultat.

Blommor med pondus

Något färre i antal, men lika tilltalande är årets blomfrönyheter. Praktvädd ’Deep purple’ är en allt mer populär ettåring med sobert mörka blommor. Fin på egen hand i rabatten, men lika utmärkt tillsammans med andra kraftfulla blommor. Törnrosas kjortel ’Purple Bells’ är en oerhört blomvillig, tätväxande och snabb klättrare. De vackra blommorna i rosalila toner blir snabbt en ”snackis” i trädgården! Även klockranka ’Alba’ är en snabbväxande klättrare som fordrar tidig sådd. De vita blommorna slår ut i augusti och bjuder på fantastisk sensommar- och höst blomning. För den som söker ett mer diskret tillskott är fleråriga dunborstgräset ett vackert alternativ med lätta vippor som vajar i vinden och glänser i solens ljus. Mycket rara minipensé ’Plums & Peaches F1’ ger blommor i lila, rost, vitt och rosa och består från tidig vår till höst om den får växa i lätt fuktig jord och skugga. Blommorna frösår sig gärna och återkommer med nya ansikten för varje år!

Frönyheter 2017

Det är 20 nya frösorter, varav 14 av dessa är grönsaker, 5 är blommor och 1 är krydda. Klicka gärna på produktbilderna och läs mer.

Prova gärna Weibulls produkter!

Rectangle 3 Created with Sketch.