Rectangle 3 Created with Sketch.

Andersson träffar Bengt

Konsten att anlägga en gräsmatta och att vinna kriget mot ogräset

Andersson träffar Bengt

Kenneth Andersson har ett förflutet som officer och nog vet han hur man gräver en skyttegrav. Men i kriget mot ogräset har han gett upp.

Weibulls - Sveriges grannaste gräsmatta

Tidigt i våras fick Kenneth reda på att han och hustrun var en av de tre familjer som vunnit tävlingen Sveriges Grannaste Gräsmatta. Hos familjen Andersson har tanken på att göra något radikalt vuxit fram de senaste två åren och vinsten blev en välkommen kick i rumpan. Det märks att de har ett genuint trädgårdsintresse: i den prydliga villaträdgården finns både växthus, stenpartier och en fiskdamm.

Som golfare är Kenneth van vid vackra gräsytor, men att öva putten på hemmaplan kan han glömma.
– Problemet är dels att där finns ogräs som inget medel biter på och jag har tröttnat på att ligga på knä och försöka få upp det mekaniskt. Dels är mattan väldigt ojämn. Dels har jag troligtvis sandjord, vilket betyder att den torkar ut och dör fläckvis de somrar det blir för varmt.

Mötet med Bengt

Familjen Andersson i Sjöbo

Problem: Ogräs, ojämn yta med olika grässorter

Jordtyp: Perfekt gräsmattejord, pH 7, lerhalt 5%, mullhalt 5%

Åtgärd: Nyanläggning

Solen värmer riktigt skönt i nacken då vi möter upp Kenneth Andersson på familjens gräsmatta i Sjöbo. Äntligen, är ordet som ligger outtalat i luften.
– Men de säger att det ska komma snö igen på fredag, säger han nästan uppgivet.

Det har varit en ovanligt sen vår i hela Europa och vårt möte var egentligen tänkt att ske för flera veckor sedan.
– Det var en märklig höst också. Jag klippte gräset sista gången i början av december, berättar Kenneth.

Vid första besöket hos Kenneth ställer Weibulls gräsexpert Bengt Hansson en diagnos och tar även med sig ett jordprov för analys.
– I en lerjord finns vad man kallar kapilläritet, det vill säga att vatten kan transporteras uppåt i jordytan. I en sandjord finns inget sånt, utan allt vatten färdas nedåt. Därför ställer en sandjord krav på bevattning regelbundet. Den har även svårare att behålla näring, vilket betyder att tipset är att dela upp gödselgivorna. Ge hellre mindre och oftare. Samma totalgiva, men dela upp den.

Men är alltid lera bra i jorden?
– Allt är en avvägning. Mycket lera håller fukt, men för mycket lera gör jorden hård och ogästvänlig på det sättet, förklarar Bengt.

En plan tar form

Bengt jordprov analyserades i laboratoriet och resultatet var bättre än de hade kunnat hoppas på.
– De har närmast perfekt gräsmattejord: ett pH på sju, en lerhalt på 5% och en mullhalt på 5%. Så det finns goda förutsättningar för att det här ska bli riktigt bra. Dessutom behöver inte familjen köpa in matjord som vi trodde först, vilket gör det hela billigare och enklare.

I familjen Anderssons fall har man förberett sig på en nyanläggning, vilket också blir Bengts råd för att både bli av med ogräs och ojämnheter i ett slag. Första steget är att ta bort grässvålen. Till sin hjälp kommer man att anlita en lokal anläggningsfirma. Eftersom man saknar ett djupt jordlager på platsen, gäller det att ta vara på den dyrbara matjord som finns under. Det vill säga man ”skalar” av matjorden och lägger den åt sidan, sänker sedan ytan så mycket som Kennet vill och lägger tillbaka den fina matjorden som skalades bort. Samtidigt ser man till att gödsla upp den, berättar Bengt.
– Idealet för mig skulle vara trettio centimeter djup jord. Men eftersom det är en kostnadsfråga och familjen dessutom skulle vilja sänka gräsnivån i förhållande till plattläggningen på terrassen, så får vi se var vi hamnar.

Nu när du hört Bengts råd och fått en bild av arbetet som krävs, hur känns det Kenneth?
– Det känns bra. Det är tråkigt att våren är så sen och att tjälen fortfarande stoppar oss från att komma igång. Men nu när vi äntligen ska ta tag i detta känns det fint. Nu hoppas vi att anläggningsfirman kan komma på kort varsel.

Bengts tips:

Har du en sandjord: gödsla oftare och lite. Samma mängd totalt på säsongen, men fördela med några veckor mellan.

Rectangle 3 Created with Sketch.