Rectangle 3 Created with Sketch.

Alldeles, alldeles underbart

Under våren blev det tillökning i vår lilla familj. Vi funderade länge och väl på för- och nackdelar med ett nytillskott och diskuterade sent in på nätterna hur det skulle bli. Hade vi tid egentligen tid? Hade vi råd? Vad skulle hunden tycka?

Alldeles, alldeles underbart

Men när vi sen möttes för första gången så föll vi pladask. Där var det! Vårt sommarhus! Orört sen 70-talet, brunt och orange inuti och nån slags obestämd rosabeige fasadfärg. Men alldeles, alldeles underbart. Det är klart att det är supertrendigt med egen hemman. Trenden om "offline" och det egenodlade har aldrig varit starkare. Vi visste att vi gjorde nåt trendigt för den här säsongen när vi köpte ett eget sommarhus. Ett "landet".

Weibulls - Stefan Nilsson, trendexpert. Sommarstuga

Weibulls - Stefan Nilsson, trendexpert. Sommarstuga

Det var först när kontraktet var skrivet och vi skulle dit och sätta nyckeln i låset som det slog oss. Hur såg tomten egentligen ut. Jag kom ihåg att det var en skogstomt med många granar och nåt slags halvledsen gräsmatta men det var ju i mars vi såg det så det var mest snö överallt.

Under sommaren har vi sen lärt känna vårt nya hus och inte minst vår nya tomt. Det har varit en upptäcksfärd varenda helg när vi hittat nya knoppar i rabatterna och försökt tyda bladen som sedan visade sig vara liljekonvaljer. I massor. Vi har lärt oss namnen på nya buskar och förstått att hasselnötter växer vilt i Roslagen och inte bara finns i påsar på ICA till jul. Lycka var det hunden nosade rätt på kantareller mitt i vår egen skog. Inte många men det räckte till varsin kantarellmacka. Och jag älskar känslan av gräs under fötterna. Gräs. Så vackert.

Vi har också lärt oss att rådjur och harar kan vara både jättegulliga och riktiga monster i rabatterna. Och att allt som är brunt och kladdigt på marken verkligen är mördarsniglar…

Men framförallt följde vi flugsnapparnas vedermödor och barnuppfostran. I holken precis utanför vardagsrumsfönstret gav de oss nåt att titta på varje dag och det blev väldigt tomt när sista ungen lämnade boet.

Så för att bjuda tillbaka ordentligt har vi fyllt träden runt huset med talgbollar och fågelmatare. Jag kan sitta i timmar och bara titta på småfåglarna som flyger fram och tillbaka. Än så länge har min favorit domherren inte visat sig men jag hoppas… Och snart är det vår igen och flugsnapparna kan flytta in i sin nystädade holk. Längtar som attan efter det!

Nu sitter vi här med raggsockor och tänder stearinljus. Det är vinter. Fantastiskt. Äntligen hinner vi sitta med våra fågelböcker och lära oss lite om livet omkring oss. Och vi sitter med kataloger och skisser och funderar på vad vi ska göra. "Om vi river den där murriga gamla granen, vad ska vi bygga då?"

Men här sitter vi, myser, dricker glögg och blir alldeles varma inuti. Tänk att "landet" kan vara så vackert när allt är nedvissnat.

Stefan Nilsson - Trendexpert

Ha en skön jul och nyår.


Stefan Nilsson
Trendexpert

Rectangle 3 Created with Sketch.