Omplantering av krukväxter

När ljuset börjar komma tillbaka i början av året är det dags att plantera om krukväxterna i ny blomjord. Ny jord innehåller den näring växterna behöver för att få kraft att börja växa igen. Yngre växter bör planteras om varje år. Äldre växter kan planteras om mer sällan men mår bra av att få ett litet tillskott av ny jord varje år genom att du tar bort en del gammal jord på ytan och lite på sidorna.

Plantera gärna om i en kruka som är något större än den gamla, men viktigast är att växten får ny, näringrik jord. En plastkruka håller jämnare temperatur och jorden fuktig längre till skillnad mot en lerkruka där jorden torkar fortare. Välj kruka efter växtens behov av fuktig respektive torr jord.

Beskärning

Ta hand om de växter som är glesa och slitna med bladlösa grenar innan tillväxten kommer igång. Beskärning är en föryngringskur för växterna som ger tätare bladverk och fler blommor. Skär ner till tre blad, bladveck eller märken efter de blad som fallit bort. Skär inte på förvedade grenar där det kan vara svårt för nya skott att bryta fram. Spara de bortklippta bitarna som sticklingar.

Näring

Efter några veckor är näringen i den nya jorden förbrukad och det är dags att tillsätta lite näring i vattnet. Om du gör det varje gång du vattnar får växten en jämn tillförsel av näring och det är mindre risk att du glömmer när det blir en vana.

Under den sena våren och sommaren när krukväxternas tillväxt är som störst behöver de regelbunden näring.

Omplantering av krukväxter

  • Ta bort krukan från växtens jordklump
  • Skaka av lite av den gamla jorden
  • Ta bort bruna, torra eller ruttna rötter, men var försiktig så att du inte skadar de friska rötterna 
  • Häll jord i botten av krukan
  • Sätt i växten och fyll på med jord runt om och ovanpå
  • Skaka krukan lätt så att jorden fyller ut mellan rötterna
  • Tryck till ytan lite lätt
  • Vattna 

Odlingstips!

Lägg ett lager leca-kulor i botten av krukan när du planterar om och välj blomjord med leca för att få bästa dränerande effekten så att rötterna inte blir stående i vatten.

Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020